Geluk op Zuid

Geluk op Zuid 2019

In 2019 wordt Geluk op Zuid georganiseerd. In het project staan poëzie en geluk centraal: er is een gedichtenwedstrijd voor alle kinderen van 9 tot en met 12 jaar uit gebieden in Rotterdam Zuid en er worden workshops Geluk & Poëzie gegeven in samenwerking met de lokale bibliotheken. De kinderen gaan aan de slag met het maken van geluksgedichten en het creëren van hun eigen geluk. De uitkomst zijn prachtige geluksgedichten en een gevelgedicht in elk deelnemend gebied. Alle inzendingen worden gebundeld!
Momenteel vindt de fondsenwerving plaats. Het project Geluk op Zuid wordt georganiseerd door Het Gelukshuis en GEEN POEHA. Meer nieuws volgt later, dus volg tot die tijd Geluk op Zuid op facebook.

In 2017 is Geluk op Zuid succesvol uitgevoerd in samenwerking met stichting Je Moeder. In 2018 werd de dichtbundel Geluk op Zuid 2017 gepubliceerd. Deze is ook online in te zien:

HET GELUKSHUIS 

Anna-Maria Carbonaro is sinds 2008 sociaal ondernemer op Zuid met haar organisatie –Alacritas-. –Alacritas betekent ‘enthousiast’ in het Latijn en dat is ook meteen haar graadmeter om projecten te willen uitvoeren. In 2015 heeft zij haar kennis aangewend van sociale psychologie, aangevuld met nieuwe inzichten over Geluk, en is zij het Gelukshuis gestart. Naast gelukslessen aan kinderen, jongeren en volwassenen creëert zij projecten waar mensen gelukkig(er) van worden.Bij Jiske werd zij meteen enthousiast over haar passie voor poëzie:

Samen met het thema Geluk moet dat tot mooie gedichten leiden en hoe geweldig is dat om daar dagelijks aan herinnerd te worden door langs de gevel te lopen waar het gedicht wordt geplaatst.

GEEN POEHA 

Jiske Foppe stimuleert met GEEN POEHA poëzie in de openbare ruimte, door gevelgedichten te realiseren en projecten te bedenken. Zij bedacht samen met Anna-Maria Carbonaro van het Gelukshuis in 2017 Geluk op Zuid. De focus op geluk vanuit de positieve psychologie van Anna–Maria spreekt Jiske erg aan en zij gunt het iedereen het heft in eigen handen te kunnen nemen:

Om je dromen na te streven en uit te voeren. Geluk is natuurlijk iets heel relatiefs. Het is niet vanzelfsprekend. Het betekent voor iedereen wat anders; het heeft te maken met hoe je naar de wereld kijkt en deze interpreteert, welke betekenis je er zelf aan geeft. En dat is hetzelfde voor poëzie. Het is fantastisch te zien hoe de kinderen dat voelen en met welk soort gedichten ze komen. En wat is er mooier dan een gedicht over geluk te kunnen schenken aan de buurtbewoners en de stad in de vorm van een gevelgedicht?

Blader door de dichtbundel Geluk op Zuid 2017 en zie de onthulling in 2017: