Geluk op Zuid

Geluk op Zuid 2019

Projectuitvoering januari – juni 2019. Zie www.gelukopzuid.nl.

In 2019 wordt Geluk op Zuid weer georganiseerd. In het project staan poëzie en geluk centraal: er is een gedichtenwedstrijd voor alle kinderen van 9 tot en met 12 jaar uit gebieden in Rotterdam Zuid en er worden workshops Geluk & Poëzie gegeven in samenwerking met de lokale bibliotheken en bewonersorganisaties. De kinderen gaan aan de slag met het maken van geluksgedichten en het creëren van hun eigen geluk. De uitkomst zijn prachtige geluksgedichten en een gevelgedicht in elk deelnemend gebied. Alle inzendingen worden gebundeld!
Het project Geluk op Zuid wordt georganiseerd door Het Gelukshuis en GEEN POEHA. Houd de website www.gelukopzuid.nl in de gaten en volg het project op Instagram @gelukopzuid en via Geluk op Zuid op facebook

De workshops Geluk & Poëzie 2019

Op de volgende data worden de workshops Geluk & Poëzie in Rotterdam georganiseerd voor iedereen vanaf 9 jaar:

  • 6 februari 2019 Bibliotheek Charlois 14.30 -16.45 uur
  • 13 februari Bibliotheek Lombardijen 14.30 -16.45 uur
  • 20 februari Bibliotheek IJsselmonde 14.30 – 16.45 uur
  • 20 maart 2019 Bibliotheek Feijenoord 4.30 – 16.45 uur
  • in Wijkwinkel Tarwewijk en Huis van de Wijk De Nieuwe Nachtegaal hopen we in februari en maart een aantal extra workshops aan te bieden: volg facebook en de website.

In de workshops gaan we actief aan de slag met ons eigen geluk.
Wat is dat eigenlijk, ‘GELUK’? En heb je daar zelf invloed op? Hoe voelt jouw geluk?

Docenten Anna Maria Carbonaro van het Gelukshuis en dichter / spoken word artist Ivan Words onderzoeken tijdens deze middag samen met jou hoe je je eigen geluk kan beïnvloeden en wat ‘geluk’ voor jou betekent.
We maken kennis met elkaar en gaan actief aan de slag om ons eigen geluk te vergroten.  Vol energie kun je daarna met hulp van Ivan Words aan de slag met het maken van je eigen geluksgedicht!

Stuur je die in voor de gedichtenwedstrijd van Geluk op Zuid? Dan wordt jouw gedicht sowieso opgenomen in de dichtbundel Geluk op Zuid 2019. Als een echte dichter.
Er zijn mooie prijzen te winnen en misschien is jouw gedicht dadelijk te lezen als muurgedicht op een muur in de buurt.

De Geluk op Zuid gedichtenwedstrijd is voor alle kinderen tussen 9 en 12 jaar uit het gebied Feijenoord, Charlois en IJsselmonde en loopt van 1 februari tot 31 maart 2019.
Alle ingezonden gedichten worden opgenomen in een dichtbundel die je tijdens de prijsuitreiking kan ophalen.
Iedereen is welkom om naar de workshops te komen, maar hij is het meest geschikt vanaf 9 jaar.

Geluk op Zuid 2017

In 2017 is Geluk op Zuid succesvol uitgevoerd in samenwerking met stichting Je Moeder. In 2018 werd de dichtbundel Geluk op Zuid 2017 gepubliceerd. Deze is ook online in te zien:

HET GELUKSHUIS 

Anna-Maria Carbonaro is sinds 2008 sociaal ondernemer op Zuid met haar organisatie –Alacritas-. –Alacritas betekent ‘enthousiast’ in het Latijn en dat is ook meteen haar graadmeter om projecten te willen uitvoeren. In 2015 heeft zij haar kennis aangewend van sociale psychologie, aangevuld met nieuwe inzichten over Geluk, en is zij het Gelukshuis gestart. Naast gelukslessen aan kinderen, jongeren en volwassenen creëert zij projecten waar mensen gelukkig(er) van worden.Bij Jiske werd zij meteen enthousiast over haar passie voor poëzie:

Samen met het thema Geluk moet dat tot mooie gedichten leiden en hoe geweldig is dat om daar dagelijks aan herinnerd te worden door langs de gevel te lopen waar het gedicht wordt geplaatst.

GEEN POEHA 

Jiske Foppe stimuleert met GEEN POEHA poëzie in de openbare ruimte, door gevelgedichten te realiseren en projecten te bedenken. Zij bedacht samen met Anna-Maria Carbonaro van het Gelukshuis in 2017 Geluk op Zuid. De focus op geluk vanuit de positieve psychologie van Anna–Maria spreekt Jiske erg aan en zij gunt het iedereen het heft in eigen handen te kunnen nemen:

Om je dromen na te streven en uit te voeren. Geluk is natuurlijk iets heel relatiefs. Het is niet vanzelfsprekend. Het betekent voor iedereen wat anders; het heeft te maken met hoe je naar de wereld kijkt en deze interpreteert, welke betekenis je er zelf aan geeft. En dat is hetzelfde voor poëzie. Het is fantastisch te zien hoe de kinderen dat voelen en met welk soort gedichten ze komen. En wat is er mooier dan een gedicht over geluk te kunnen schenken aan de buurtbewoners en de stad in de vorm van een gevelgedicht?

Blader door de dichtbundel Geluk op Zuid 2017 en zie de onthulling in 2017: