Bruggedicht Beukelsbrug voor Dean Bowen

unieke samenwerking Bier en Brood met poëzie Dean Bowen

Dean Bowen, stadsdichter Rotterdam 2019/2020, schreef het nieuwste bruggedicht voor de Beukelsbrug in het kader van het project open/dicht_bruggedichten.
Bier en Brood, het Rotterdamse en internationaal opererende kunstenaarsduo, geven het gedicht als muurschildering vorm op de enorme brugpijlers van de Beukelsbrug. Vanaf eind april wordt het aangebracht en het gedicht bekend gemaakt.

Stichting de Zoek naar Schittering werkt voor dit bruggedicht vanwege hun expertise met street art samen met stichting Hip Hop in je Smoel (HIJS), bekend van het street art festival ‘POW WOW’ in Rotterdam. 

Bier en Brood op de locatie bij Beukelsbrug (l) en Dean Bowen (r) 
Foto Dean (c) Rianne Zijdeveld.
Bier en Brood op de locatie bij Beukelsbrug (l) en Dean Bowen (r). Foto Dean (c) Rianne Zijdeveld.

woord en beeld samen op brugpijlers
Er is voor dit derde bruggedicht gekozen voor de onderdoorgang van de Beukelsbrug aan de Spangense kade. Bowen wilde tijdens zijn stadsdichterschap een breed publiek aanspreken door beeld en woord aan elkaar te verbinden en liet daarom zijn stadsgedichten verfilmen (‘Tussen de zinnen in’, door Rauwkost Collective i.s.m. Bibliotheek Rotterdam/OPEN Rotterdam.)
Dezelfde wens en nieuwsgierigheid naar de combinatie van poëzie met street art leidde tot de keuze van De Zoek naar Schittering om het bruggedicht deze keer als muurschildering uit te voeren. De brugpijlers van ruim 23 meter breed lenen zich er perfect voor.
Bij de route naar VAN NELLE fabriek en het Kasteel van Sparta, wordt het, zeker bij normale omstandigheden, veel vaker gezien dan op de bruggeklep van de Beukelsbrug. Die gaat maar weinig open en het gedicht heeft dan een beperkte ‘zichtkans’ .

derde bruggedicht van open/dicht_bruggedichten
De Zoek naar Schittering brengt met open/dicht_bruggedichten poëzie van Rotterdamse dichters en ontwerpers, aan, op of nabij bruggen over de Delfshavense Schie. In 2019 en 2020 werden bruggedichten aan de Mathenesserbrug en Parkhavenbrug gerealiseerd.  Het bruggedicht van Bowen (1984) stond sinds eind 2017 op de verlanglijst van de stichting toen hij als grote belofte werd geselecteerd door de poëzieselectiecommissie. Hij werd al gevraagd nog voor de publicatie van zijn bundels Bokman (2018) en Ik vond geen spoken in Achtmaal (2020), zijn nominatie voor de C. Buddingh’ prijs en de benoeming tot stadsdichter Rotterdam 2019/2020.

Dean Bowen en Bier en Brood
Bowen is een geëngageerd schrijver en performer. Hij zet poëzie in om de rol die samengestelde identiteit speelt in onze maatschappij te onderzoeken en om ‘die meerstemmigheid te kunnen vangen’. (bron website Bowen)  Hij heeft een achtergrond in Spoken Word en zoekt de grenzen van de taal op ‘en het grensgebied op tussen de traditionele letteren en de spoken word; ik ben een hip hop kid.’ (bron: artikel 2019 Marco Martens, website HIJS.)
Kunstenaarsduo Jelmer Noordeman en Koen Harmsma vormen samen Bier en Brood en werken uitsluitend in zwart/wit. Naast veel muurschilderingen in Nederland is er werk van het duo te zien in o.a. New York, Miami, Los Angeles en Honolulu. Het is de eerste keer dat ze een gedicht verwerken in een muurschildering.  

Voordracht en route Poëzie langs de Schie in VERS app
Bowen’s bruggedicht is onderdeel van de route Poëzie langs de Schie met meer gedichten langs de Delfshavense Schie. Deze route en voordrachten door de dichters van de bruggedichten worden via de website www.bruggedichten.nl/route in beeld gebracht en zijn deels nu al in de gratis VERS app te beluisteren.

Financiering en partners
Het bruggedicht aan de Beukelsbrug wordt gerealiseerd dankzij bijdragen van Gemeente Rotterdam, Pictoright Steunfonds, de J.E. Jurriaanse Stichting, Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen Rotterdam en de partners  Doornbos Equipment BV, Civiel Adviesbureau Waterpas, Poetry International en Rotterdamse dichters.nl.