Gevelgedichten Hordijkerveld, IJsselmonde

In de wijk Hordijkerveld in IJsselmonde verfraaide Jiske Foppe met stichting de Zoek naar Schittering gevels aan de Emelissedijk met een combinatie van poëzie en muurschilderingen.
Bewoners uit Hordijkerveld werden opgeroepen hun eigen gedicht in te sturen, te tippen op hun favoriete gedicht of een onderwerp in te sturen voor de dichter Joz Knoop als inspiratie.
Kunstenaar Ricardo van Zwol ontwierp op basis van deze bewonersinput de muurschilderingen. Hij ontwierp veel meer muurschilderingen waaronder het gevelgedicht hierboven aan de Reyersdijk. Meer over Ricardo.

geselecteerde gevelgedichten

We gebruiken voor het eerste gevelgedicht een gedicht van een bewoner uit Hordijkerveld. Dat is een gedicht geworden van Ria Rippen. Lees het gedicht en meer hier.

Het tweede gevelgedicht is geschreven door de dichter Joz Knoop uit IJsselmonde op basis van door bewoners aangedragen thema’s. Lees zijn gedicht en meer hier.

Voor het derde gevelgedicht selecteerden we samen met de kunstenaar Ricardo van Zwol en dichter Joz Knoop uit door bewoners aangedragen tips het gedicht van de Vlaamse dichter Janis Ooms. Ze vonden het toegankelijk, lief gedicht, dat gaat over een klein gebaar dat grote gevolgen kan hebben. Bewoonster Wilma Gopalrai droeg het gedicht aan. Zij vond het gedicht: “passend in een wijk met veel voordeuren waar veel mensen in anonimiteit en wellicht ook eenzaamheid leven.” Lees Janis Ooms’ gedicht en meer hier.

dichtbundelklik hier voor de online DIchtbundel

Bewoners van Hordijkerveld ontvingen dankzij de G.Ph.Verhagenstichting, Gebied IJsselmonde en CultuurConcreet een dichtbundel van alle inzendingen en deze is ook gratis beschikbaar op wijkpunten zoals bij bibliotheek IJsselmonde, Huis van de Wijk De Dijk en De Singel, het Stadsdeelkantoor en De Pelgrimskerk. Hier is de bundel online te bekijken en te downloaden.

gevelgedichten 

De schilderingen werden in Maart -april 2021 aangebracht.  Aan de Emelissedijk/hoek Ruimersdijk (van Ria Rippen), aan Emelissedijk/ t.o. Endeldijk (gedicht van Joz Knoop) en één aan de Reyersdijk / hoek Velgersdijk aan het park (gedicht Janis Ooms / ‘SMOOJ.)

Het eerste gerealiseerde gevelgedicht is van van bewoner Ria Rippen. Lees er hier meer over in de online bundel. 

Het tweede gerealiseerde gevelgedicht is een jozzonet van dichter Joz Knoop over een Uilskuiken. Lees hier meer in de online dichtbundel.

Het derde gerealiseerde gevelgedicht van de Vlaamse Janis Ooms, een instagram-dichter. Het gedicht werd getipt door bewoner Wilma Gopalrai, lees er meer over in de online dichtbundel:

In 2019 realiseerden we samen met Alacritas, het Gelukshuis het eerste gevelgedicht in de wijk, van Joelle Gomes (11 jaar), in het project Geluk op Zuid.

In oktober werd door Jiske Foppe vanuit haar bedrijf GEEN POEHA, met behulp van stichting Droom en Daad,  het vijfde gevelgedicht toegevoegd aan de reeks. Het werd een gedicht van Ted van Lieshout dat door leerlingen zelf is uitgekozen, na een verkiezing en bezoek door de dichter aan de Mr van Eijckschool:

Schrijftips om jouw eigen gevelgedicht te schrijven? Die vind je hier.  Een interessante introductie over straatpoëzie met een schrijfopdracht van Kila van der Starre staat op ons YouTubekanaal:

Workshop poëzie
Voor jongeren van 12 – 18 jaar vond er een poëzie workshop plaats IN Huis van de Wijk De Dijk. Nabil Thkidousset en Jeffrey de Ruijter gaven tools om een eigen (gevel)gedicht te schrijven.

Het project en de realisatie van de drie gevelgedichten met muurschilderingen en een dichtbundel voor bewoners komt tot stand dankzij de volgende financiers:
Woningcorporatie Vestia stelt de gevels ter beschikking en financiert de hoogwerker. Stichting Creatieve Ondernemers IJsselmonde en Gemeente Rotterdam (Kunst en Cultuur in de gebieden) verbonden zich aan de eerste gevel en een groot deel van de organisatie. 

De tweede gevel wordt gefinancierd door Elise Mathilde  fonds, stichting Daniel van der Vorm en het H.M.A.- Schadee fonds.

De derde gevel wordt gerealiseerd door steun van de Gebiedscommissie IJsselmonde en de stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot.

De dichtbundel wordt gerealiseerd door steun van de G.Ph.Verhagenstichting, Gebied IJsselmonde en CultuurConcreet:

stadskrant IJsselmonde