Gevelgedichten Hordijkerveld, IJsselmonde

In de wijk Hordijkerveld in IJsselmonde verfraait Jiske Foppe met stichting de Zoek naar Schittering gevels aan de Emelissedijk met een combinatie van poëzie en muurschilderingen. Bewoners uit Hordijkerveld werden opgeroepen hun eigen gedicht in te sturen, of kunnen ons nog tot 1 december tippen via mijntip@gevelgedicht.nl op een onderwerp of een gedicht dat zij mooi vinden.
Kunstenaar Ricardo van Zwol ontwerpt op basis van deze bewonersinput de muurschilderingen. Hij ontwierp veel meer muurschilderingen waaronder het gevelgedicht hierboven aan de Reyersdijk. Meer over Ricardo.

We gebruiken voor het eerste gevelgedicht een gedicht van een bewoner uit Hordijkerveld. Dat is een gedicht geworden van Ria Rippen. Lees het gedicht en meer hier.
Het tweede gevelgedicht wordt geschreven door de dichter Joz Knoop uit IJsselmonde op basis van door bewoners aangedragen thema’s. Lees hier meer over Joz
We hopen dat bewoners ons ook tippen op welk gedicht van iemand anders zij graag op de gevel zouden zien. Een gedicht dat zij zelf mooi of bijzonder vinden, voor het derde gevelgedicht. 

Update – Verlengde deadline thema’s & favoriete gedicht

Tot 1 december 2020 kunnen de Hordijkervelders nog hun ideeën, thema’s en hun favoriete gedicht bij ons kwijt. Hier vind je meer uitleg in de flyer (PDF downloadbaar)

Update – Datum van uitvoering: voorjaar 2021

Uitvoering van alledrie de gevels is gepland in voorjaar 2021. Vanwege de weersomstandigheden is uitvoering in eind oktober/november 2020 helaas niet mogelijk gebleken. De gevels aan de Emelissedijk waar de kunstwerken met gedichten waarschijnlijk komen:

Er bestaat een kans dat we één van de gevels in de omgeving gebruiken, in plaats van aan de Emelissedijk. Dat zal bekend worden in 2021.

Denk mee en schrijf een gevelgedicht voor de wijk!
Mail ons:
–> jouw onderwerp voor een gevelgedicht in Hordijkerveld,
–> andermans gedicht dat je graag op een gevel ziet. Mail naar: mijntip@gevelgedicht.nl  
Vermeld je naam, emailadres en eventueel je woonadres in Hordijkerveld.
(Deze gegevens worden na het project vernietigd. Je e-mailadres gebruiken we om je te benaderen.)

Schrijftips om jouw gedicht te schrijven? Die vind je hier.  Een interessante introductie over straatpoëzie met een schrijfopdracht van Kila van der Starre staat op ons YouTubekanaal: 

 

Workshop poëzie
Voor jongeren van 12 – 18 jaar vond er een poëzie workshop plaats IN Huis van de Wijk De Dijk. Nabil Thkidousset en Jeffrey de Ruijter gaven tools om een eigen (gevel)gedicht te schrijven.

Het project en de realisatie van de drie gevelgedichten en muurschilderingen komt tot stand dankzij de volgende financiers:
Woningcorporatie Vestia stelt de gevels ter beschikking en financiert de hoogwerker. Stichting Creatieve Ondernemers IJsselmonde en Gemeente Rotterdam (Kunst en Cultuur in de gebieden) verbonden zich aan de eerste gevel en een groot deel van de organisatie. 

De tweede gevel wordt gefinancierd door Elise Mathilde  fonds, stichting Daniel van der Vorm, de G.Ph.Verhagenstichting en het H.M.A.- Schadee fonds.

De derde gevel wordt gerealiseerd door steun van de Gebiedscommissie IJsselmonde en de stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot.

stadskrant IJsselmonde