Ode aan Spangen

Bilal Taner bij nog lege pilaren.

Ode aan Spangen is een project van Tim Braakman, de initiatiefnemer. Tim is kunstenaar, handletteraar en signpainter. Hij wilde na 5 jaar wonen in Spangen wat terugdoen voor zijn buurt. 
Het idee ontstond om een gedicht over Spangen van dichter en voormalig Spangenaar Bilal Taner op de pilaren bij de school te schilderen. In twee workshops ontwierp hij samen met leerlingen van groep 6 van OBS Het Kasteel de letters voor het titelbeeld.

Gedicht ‘Ode aan Spangen’ feestelijk ontvangen in Spangen

Op vrijdag 5 april werd door leerlingen van groep 6 van van OBS Kasteel Spangen, samen met de wethouder Cultuur Saïd Kasmi, dichter en oud Spangenaar Bilal Taner en kunstenaar en initiatiefnemer Tim Braakman, feestelijk een gedicht ‘uitgepakt’ dat is geschilderd op pilaren onder het gebouw waar de school aan grenst. Met veel enthousiasme trokken de kinderen, wethouder en dichter de met linten vastgebonden gouden doeken los. De zon brak net op tijd door en Bilal Taner droeg zijn Ode aan Spangen voor. Er waren veel enthousiaste reacties van de kinderen en bewoners en andere aanwezigen.

Ode aan Spangen door Bilal Taner:

Spangen
De wijk van mijn jeugd
Van mijn deugd en ondeugd
 
Spangen
Mijn hoop
Mijn wanhoop en mijn verlangen
 
Spangen
Jij hebt de basis gelegd
De grenzen van mijn leven verlegd
 
Spangen
Ik heb daar de liefde gegeven
Ik heb daar de liefde ontvangen
 
Vaderliefde
Moederliefde
Broederliefde
Mensenliefde
 
Bilal Taner
de uitnodiging voor de buurt en genodigden (ontwerp Tim Braakman)

Award 100 jaar Volkskracht!

Tim benaderde ons om samen met hem een aanvraag in te dienen bij het jubilerende fonds Volkskracht. Voor hun 100 jarig bestaan werden initiatiefnemers uitgenodigd hun droomproject in te dienen. Tim’s initiatief won in oktober 2023 één van de 72 Awards!
Op de foto Tim Braakman en Jiske Foppe van de Zoek naar Schittering, na uitreiking van de Award.
Kort erna werd ook goedkeuring verleend door de VVE en Woonstad. 

inspireren en verbinden

Tim richtte naast zijn kunstenaarspraktijk Studio Tim Sake, Signpainters & Co op, een collectief van samenwerkende signpainters en reclameschilders. Signpainters & Co schilderen alle beletteringen en reclames met de hand. Het is hun ervaring dat een professioneel handgemaakte belettering of schildering diezelfde toewijding en aandacht uitstraalt, als van de mensen waarmee ze samenwerken of voor werken. Met workshops draagt hij ervaring, passie en skills voor dit vakgebied over op anderen.

Als letter- en reclameschilder wilde Tim de leerlingen van de basisschool en BSO Kasteel Spangen met het herkenbare gedicht en de workshops inspireren en meegeven dat het met je handen werken tot mooie resultaten en een goede carrière kan leiden. Ze leren het begin van Handletteren en worden deelgenoot van het gedicht: door de titel van het gedicht samen met hen te ontwerpen en schilderen op één van de pilaren!

Door met een herkenbaar gedicht de straat sámen mooier te maken en te houden kunnen bewoners en leerlingen van Spangen zich trots voelen over de plek waar ze wonen. We hopen dat buurtgenoten vanuit hun betrokkenheid bij het ontstaan van deze verlevendiging van de publieke ruimte, ze deze zelf mooi zullen houden en uitwisseling en verbinding met elkaar bevorderd.

Dankzij Stichting Bevordering van Volkskracht en de medewerking van OBS Kasteel Spangen, de bewoners van het complex verenigd in de VVE en Woonstad kan dit initiatief gerealiseerd worden.