Het Noorderdicht

Tijdens Het Noorderdicht worden bewoners en ondernemers in ’t Oude Noorden in Rotterdam uitgenodigd om een gedichtje of een quote over het Oude Noorden op een bierviltje te schrijven. Zij ontvingen deze thuis in de brievenbus. In december ontstaat zo een route in de wijk met kunstwerken en poëzie.

viltje inleveren tot en met 30 november

Iedereen kan het gedicht of quote nog tot en met 30 november in de wijk inleveren bij buurthuizen Mozaïek, het Klooster en Noordplein12 of een foto ervan mailen naar noorderdicht@gmail.com.
Een digitaal viltje kan ook worden ingestuurd via Noorderdicht op Facebook en hier via dit formulier. 

kunst en poëzie op de ramen in ’t Oude Noorden

De gedichten komen op kunstwerken achter de ramen van winkels en gesloten horeca in het Oude Noorden. Dit wordt een route die door bewoners met een app zelfstandig kan worden bewandeld.
Het Noorderdicht is een hart onder de riem voor de gesloten horeca en kleine ondernemers die het allemaal zwaar hebben dit jaar, maar het is ook een leuk project voor de bewoners in deze donkere tijden.
‘In een café past alles altijd op een viltje; de verbouwing van de zolderkamer, de uitleg van een verkeerssituatie of het telefoonnummer van een scharrel, dus waarom geen gedicht?’, aldus initiatiefnemer Edwin de Voigt van Rotterdam Revoluties, waarmee de stichting samenwerkt.

Bewoners kunnen een gedichtje schrijven over vroeger en nu, hun favoriete café, club, plein, straat, winkel of persoon in het Oude Noorden. Kunstenaars, dichters en ontwerpers uit de buurt worden betrokken om het Oude Noorden op haar best uit te lichten. Samen gaan ze het Noorderdicht laten schijnen.

wandeling Het Noorderdicht

De gedichten worden online gepubliceerd maar er worden ook hele grote viltjes van gemaakt met telkens een ander gedicht van een bewoner erop met een toepasselijk ontwerp erbij, het worden echte kunstwerken.
Deze komen dan te hangen achter de ramen van tientallen winkels
en (tijdelijk gesloten) cafés en restaurants in het Oude Noorden.

Tenslotte wordt hier een wandeling van gemaakt, langs de gedichten bij de prachtige zaken en pareltjes van het Oude Noorden. Iedereen kan de wandeling zelfstandig maken met behulp van de Noorderdicht route in de Vers App die in december zal verschijnen. met de app kan je de voordrachten van de gedichten en enkele korte verhalen horen, als je bij de plaats van het kunstwerk staat.

Ook enkele bestaande straatpoëzie gedichten in de wijk worden opgenomen in de route.


Het project Het Noorderdicht in ’t Oude Noorden in Rotterdam wordt door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt uitgevoerd
Stichting de Zoek naar Schittering ondersteunt als stichting in een administratieve rol.
Eerder werd samengewerkt voor het festival Poëzie Lagogo.

Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie Kunst en Cultuur / Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.