Het Noorderdicht

kunst en poëzie op de ramen in ’t Oude Noorden

Tijdens Het Noorderdicht worden bewoners en ondernemers uit wijken in Rotterdam Noord uitgenodigd om een gedicht of quote over hun wijk op een bierviltje te schrijven. Er is een permanente route in de wijk (in de VERS app) met kunstwerken en poëzie. De gedichten stonden tijdens de  editie van 2020/2021 op kunstwerken achter de ramen van winkels en gesloten horeca in het Oude Noorden, tijdens de corona pandemie. Via stichting de Zoek naar Schittering werden de fondsen geworven.

Het Noorderdicht schijnt verder

Winter 2021/2022 organiseert Rotterdam Revoluties de tweede nog grotere editie in de Agniesebuurt, Provenierswijk, Bergpolder en Oude Noorden. Bewoners ontvingen een bierviltje in de brievenbus of kunnen kunnen via dit formulier digitaal een versje, tekstje of quote over hun buurt schrijven of de foto van hun viltje naar noorderdicht@gmail.com mailen.
Lees meer op de Rotterdam Revoluties pagina hier, of volg de Facebookpagina, of check dit Havenloods artikel. 

Noorderdicht bij de Bar 13 februari 2022Noorderdicht bij de Bar 13/2/22

Op zondagmiddag 13 februari vindt ‘Noorderdicht bij de Bar’ plaats. Een gratis festival met woordkunst en muziek op 12 locaties, bij jouw favoriete bar, barber, brouwerij, platen-of koffiezaak. Jij kunt blijven zitten, de artiesten komen langs en treden op aan de bar of balie. Ook vaart een gratis bootje op de Rotte dat pendelt tussen de Zaagmolenbrug en Noordplein.

Dit jaar worden er ook gratis poëzieworkshops aangeboden door professionele dichters in Noord. Het gaat dan om het schrijven en het voordragen van poëzie. Het doel is een bewonersvoorstelling samen met bekende dichters in theater ’t Kapelletje op 4 maart.

De workshops vinden vrijdagavond 11 februari en zaterdagmiddag 19 februari plaats in ’t Kapelletje. Geef je op door een berichtje sturen naar noorderdicht@gmail,com. 

Het Noorderdicht is een hart onder de riem voor de gesloten horeca en kleine ondernemers die het allemaal zwaar hebben (gehad) dit jaar, maar het is ook een leuk project voor de bewoners in deze donkere tijden.

De QR codes van App en Play store.
klik om te vergroten en scannen

‘In een café past alles altijd op een viltje; de verbouwing van de zolderkamer, de uitleg van een verkeerssituatie of het telefoonnummer van een scharrel, dus waarom geen gedicht?’, aldus initiatiefnemer Edwin de Voigt van Rotterdam Revoluties, waarmee de stichting samenwerkt.

Wandelroute met de VERS app

De route kan met de VERS app zelfstandig worden bewandeld. Download de VERS app via je app store / play store voordat je de route loopt voor de meest recente versie.

Lancering Het Noorderdicht route

Bewoners konden een gedichtje schrijven over vroeger en nu, hun favoriete café, club, plein, straat, winkel of persoon in het Oude Noorden. Kunstenaars, dichters en ontwerpers uit de buurt zijn betrokken om het Oude Noorden op haar best uit te lichten. Samen laten ze het Noorderdicht schijnen.

Iedereen kon een gedicht of quote inleveren. Er werden ontwerpen bij gemaakt door ontwerpers en deze werden op tal van plaatsen in ’t Oude Noorden opgehangen. In de gratis VERS app zijn ze te vinden als een zelfstandig te lopen route. Myrte Leffring lanceerde op 30 december 2020 online de route, zie het hierboven terug.

Radio uitzending Het Noorderdicht

Luister hieronder naar de Radio Rijnmond uitzending van Erik Lemmers met zijn programma Dwars door Rijnmond op 5 januari 2021. Hij liep samen met Edwin de Voigt en Polly Oskam met de VERS app langs de route Het Noorderdicht. Hij ontmoette er diverse buurtbewoners, dichters en ondernemers die meededen met het project. Beleef en beluister het samengevatte radioverslag met hun gedichten en verhalen:

wandeling Het Noorderdicht

De gedichten worden online gepubliceerd via facebook pagina Het Noorderdicht maar er worden ook hele grote viltjes van gemaakt met telkens een ander gedicht van een bewoner erop met een toepasselijk ontwerp erbij, het worden echte kunstwerken.
Deze komen dan te hangen achter de ramen van tientallen winkels
en (tijdelijk gesloten) cafés en restaurants in het Oude Noorden.

De wandeling loopt langs de gedichten bij de prachtige zaken en pareltjes van het Oude Noorden. Iedereen kan de wandeling zelfstandig maken met behulp van de Noorderdicht route in de Vers App die in december zal verschijnen. met de app kan je de voordrachten van de gedichten en enkele korte verhalen horen, als je bij de plaats van het kunstwerk staat.

Ook enkele bestaande straatpoëzie gedichten in de wijk worden binnenkort nog opgenomen in de route.


Het project Het Noorderdicht in ’t Oude Noorden in Rotterdam wordt door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt uitgevoerd
Stichting de Zoek naar Schittering ondersteunt als stichting in een administratieve rol.
Eerder werd samengewerkt voor het festival Poëzie Lagogo.

Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie Kunst en Cultuur / Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.