Het Noorderdicht


primeur! Zomereditie ‘Perron Noorderdicht’
vrijdag 5 juli 14.00 – 19.00 uur Brancoplein

Een gratis buurtfeestje Perron Noorderdicht, door Het Noorderdicht samen met Perron Noord. Rotterdamse liedjes, poëzie en verhalen uit Noord. wanneer: Vrijdag 5 juli van 14.00 tot 19.00 uur bij Perron Noord tot 17 uur,  bij Speck en bij Sparta Kapper van 16:00-17:00 uur, Café de Bel van 17:00-19:00! 
waar: rondom het Brancoplein en een stukje verder. Een zomer edie’tje!

Perron Noorderdicht 5 juli 2024


Noorderdicht bij de Bar 2023
10 december 2023 12:00 – 20:00 uur

Het is weer tijd voor festival Noorderdicht bij de Bar, de derde editie alweer! Download de laatste update van de line up op de poster/flyer hier!

klik voor de vergroting

BLOKKENSCHEMA

Onderaan het blokkenschema of check het hier! En  je download zowel de flyer met de café’s als het blokkenschema via: https://tinyurl.com/dichter23. 
Meer over de opening en de 3 tours hieronder.
Bij vragen kun je mailen naar: noorderdicht@gmail.com !


Woordkunstenaars en muzikanten trekken bar naar barbier, van koffie- of platenzaak naar de ateliers en cafés. En wat een mooie namen, onze artiesten; dichters, muzikanten, schrijvers, stand uppers, veel oude rotten en nog meer jonge helden uit Noord, Crooswijk en heel Rotterdam en omgeving.

Zondagmiddag (en een beetje avond) 10 december vindt de derde editie van het gezelligste woordkunst- en muziekfestival van Rotterdam weer plaats in het Oude Noorden en dit jaar voor het eerst ook in Crooswijk.


Opening Wilfried de Jong & gitaarvirtuoos Cok van Vuuren.
12.15 in Café Postiljon en 13.15 in Het Heinekengebouw.
Wilfried is er met zijn bundel Schwung en speelt contrabas.
Alles is gratis toegankelijk.

3 wandelroutes:
Ook worden er wandelroutes georganiseerd met de Rotterdambassadeur Willem van Wijk als gids (toer 1 en 3), vanaf het Heinekengebouw. Met vooraf een kort programma in het Heinekengebouw en daarna de wandelroute (samen ongeveer een uurtje)

  1. De Voetbaliconen van het Oude Noorden, wandeling met gids
  2. Heerlijk Helder…, gidstour door het Heinekengebouw
  3. Kadegedichten van onze Rotte, wandeling met gids

Reserveren tours
Reserveer hier een gratis ticket via Eventbrite:

Voetbaliconen van het Oude Noorden, aanvang 13.00
https://wandelingvoetbaliconen-Noorderdicht.eventbrite.com
13.00 Voetbaliconen van het Oude Noorden, muurschilderingen en poëzie (kwartier eerder verzamelen bij ingang)

Heerlijk Helder toer, aanvang 14.00
https://GidstoerHeinekengebouw-Noorderdicht.eventbrite.com
14.00 Gidstoer door het Heinekengebouw, de historie van het gebouw en de werknemers (Noordelingen en Crooswijkers)
(kwartier eerder verzamelen bij ingang).

Kadegedichten van onze Rotte, aanvang 15.30
https://wandelingkadegedichten-Noorderdicht.eventbrite.com
15.30 Toer langs de Noorderdicht kadegedichten van onze Rotte (kwartier eerder verzamelen bij ingang).

Blokkenschema Noorderdicht bij de Bar

Klik op https://www.dezoeknaarschittering.nl/wp-content/uploads/BLOKKENSCHEMA_2023.jpg voor leesbaarder vergroting

SOCIALS Houd facebook en insta in de gaten voor de updates.

Noorderdicht bij de Bar wordt mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet/ Noord & Crooswijk, Opzoomer Mee, Havensteder, Stichting De Zoek naar Schittering, bewoners en alle horeca. Een productie van Rotterdam Revoluties i.s.m. Taaltheaterspel, Polly Creative en Gewoon Arie.


Kadegedicht van Het Noorderdicht

In december 2022 werd tijdens Noorderdicht bij de Bar een oproep gedaan om ‘een kadegedicht’ in te sturen. De deadline was Valentijnsdag ’23 . 

Heel wat bijzondere poëzie en dichtregels stroomden binnen.  Men toonde de liefde voor poëzie, de buurt, de Rotte, de stad, er kwamen 69 mogelijke gedichten en dichtregels voor bij de kade aan rivier de Rotte in Noord! Op zondag 2 juli werd met een feestelijke wandeling Het Kadegedicht gelanceerd, met voordracht door de winnaars en een vrolijke toast en wethouder Kasmi van Cultuur tot slot. Lees hier meer over de 9 winnaars en de gedichten.
De Zoek naar Schittering werkte in 2023 samen met Het Noorderdicht aan het kadegedicht. De Gemeente Rotterdam financierde het kadegedicht en WorldPortCleanUp ondersteunde bij de uitvoering.


Noorderdicht bij de Bar 2022

Tijdens het festival Noorderdicht bij de Bar 11 december 2022 genoten we van vele artiesten, werd gewandeld met Rotterdamabassadeur Willem en schreven bewoners en ondernemers uit wijken in Rotterdam Noord een gedicht of quote op een bierviltje. Het was een groot feest! Lees het artikel erover door huis aan huiskrant de Noorderzon hier. En zie het prachtige sfeerbeeld verslag van Johannes Odé en Joop Bastinck van Noord010.

De wandelroute Noorderdicht in de VERS app wordt dit jaar geupdate naar Blijdorp en Liskwartier met kunstwerken en poëzie. En tenslotte, in samenwerking met stichting de Zoek naar Schittering wordt een kadegedicht gerealiseerd op basis van de inzendingen van een dichtregel of een kort gedicht van bewoners! Lees daarover hier.

Marjolein Meijers met Ode aan Jan Rot in Café Faas
klik op poster voor details!

Op 11 december vond de 2e editie plaats: een gratis festival met woordkunst en muziek, 50 artiesten, op 15 locaties, bij jouw favoriete bar, barbier, brouwer, koffietent, toko in tweedehands en restaurants. Bruine kroeg of hippe bar met grote namen, lokale helden, jonge honden en oude rotten. Jij kunt blijven zitten, de artiesten komen langs en treden op aan de bar of balie. Alles uit Noord of in ieder geval Rotterdam.
Rotterdamser wordt het niet… en het was één groot poetisch en muzikaal feest: mis de 3e editie in 2023 niet!

Incredible Barbers, Joz Knoop, foto Joop Bastinck

Het is ontzettend jammer dat het alweer achter de rug is, maar gelukkig hebben we de foto’s van festival Noorderdicht bij de Bar editie 2 nog: 

En, en, en
Het is gewoon te veel. Maar nooit genoeg. Wij houden woord, woord in Noord! 
Edwin de Voigt 

Wandelroute met de VERS app

De route kan met de VERS app zelfstandig worden bewandeld. Download de VERS app via je app store / play store voordat je de route loopt voor de meest recente versie.


volg onze socials voor het laatste nieuws

Lees meer op de Rotterdam Revoluties pagina hier, of volg de Facebookpagina, of de Instagrampagina.


Het project Het Noorderdicht, in Rotterdam is door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt geïnitieerd en wordt uitgevoerd i.s.m. Taaltheaterspel, Polly Oskam Creative en Cult North. In 2022-2023 wordt samengewerkt met de Zoek naar Schittering voor de realisatie van een kadegedicht ondersteund door Gemeente Rotterdam, programma Levendige Stad.

Het project wordt mogelijk gemaakt door CultuurConcreet en de subsidie Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.

Het Noorderdicht schijnt verder

Winter 2021/2022 organiseerde Rotterdam Revoluties de tweede nog grotere editie in de Agniesebuurt, Provenierswijk, Bergpolder en Oude Noorden. Bewoners ontvingen een bierviltje in de brievenbus of kunnen konden hun viltje  mailen. 

Noorderdicht bij de Bar 2021 Noorderdicht bij de Bar 13/2/22

Op zondagmiddag 13 februari vond de uitgestelde ‘Noorderdicht bij de Bar’ 2021 plaats. 

Er werden ook gratis poëzieworkshops aangeboden door professionele dichters in Noord. Het gaat dan om het schrijven en het voordragen van poëzie. Het doel was  een bewonersvoorstelling samen met bekende dichters in theater ’t Kapelletje op 4 maart. Zie dit Havenloods artikel. 

Het Noorderdicht is op initaitief van Rotterdam Revoluties gestart tijdens de coronaperiode 2020-2021 om een hart onder de riem voor de gesloten horeca en kleine ondernemers te steken die het allemaal zwaar hebben gehad, maar het was ook een leuk project voor de bewoners in die donkere periode. De gedichten stonden tijdens de  editie van 2020/2021 op kunstwerken achter de ramen van winkels en gesloten horeca in het Oude Noorden, tijdens de corona pandemie. Via stichting de Zoek naar Schittering werden toen de fondsen geworven.

De QR codes van App en Play store.
klik om te vergroten en scannen

‘In een café past alles altijd op een viltje; de verbouwing van de zolderkamer, de uitleg van een verkeerssituatie of het telefoonnummer van een scharrel, dus waarom geen gedicht?’, aldus initiatiefnemer Edwin de Voigt van Rotterdam Revoluties, waarmee de stichting samenwerkt.

 

Lancering Het Noorderdicht route

Bewoners konden een gedichtje schrijven over vroeger en nu, hun favoriete café, club, plein, straat, winkel of persoon in het Oude Noorden. Kunstenaars, dichters en ontwerpers uit de buurt zijn betrokken om het Oude Noorden op haar best uit te lichten. Samen laten ze het Noorderdicht schijnen.

Het project Het Noorderdicht, in Rotterdam is door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt geïnitieerd en wordt uitgevoerd i.s.m. Taaltheaterspel, Polly Oskam Creative en Cult North
Stichting de Zoek naar Schittering ondersteunde in 2020-2021  in een administratieve rol. In 2022-2023 wordt samengewerkt met de Zoek naar Schittering voor de realisatie van een kadegedicht ondersteund door Gemeente Rotterdam, programma Levendige Stad.

Het project wordt mogelijk gemaakt door CultuurConcreet en de subsidie Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.

Iedereen kon een gedicht of quote inleveren. Er werden ontwerpen bij gemaakt door ontwerpers en deze werden op tal van plaatsen in ’t Oude Noorden opgehangen. In de gratis VERS app zijn ze te vinden als een zelfstandig te lopen route. Myrte Leffring lanceerde op 30 december 2020 online de route, zie het hierboven terug.

Radio uitzending Het Noorderdicht

Luister hieronder naar de Radio Rijnmond uitzending van Erik Lemmers met zijn programma Dwars door Rijnmond op 5 januari 2021. Hij liep samen met Edwin de Voigt en Polly Oskam met de VERS app langs de route Het Noorderdicht. Hij ontmoette er diverse buurtbewoners, dichters en ondernemers die meededen met het project. Beleef en beluister het samengevatte radioverslag met hun gedichten en verhalen:

wandeling Het Noorderdicht

De gedichten worden online gepubliceerd via facebook pagina Het Noorderdicht maar er worden ook hele grote viltjes van gemaakt met telkens een ander gedicht van een bewoner erop met een toepasselijk ontwerp erbij, het worden echte kunstwerken.
Deze komen dan te hangen achter de ramen van tientallen winkels
en (tijdelijk gesloten) cafés en restaurants in het Oude Noorden.

De wandeling loopt langs de gedichten bij de prachtige zaken en pareltjes van het Oude Noorden. Iedereen kan de wandeling zelfstandig maken met behulp van de Noorderdicht route in de Vers App die in december zal verschijnen. met de app kan je de voordrachten van de gedichten en enkele korte verhalen horen, als je bij de plaats van het kunstwerk staat.

Ook enkele bestaande straatpoëzie gedichten in de wijk worden binnenkort nog opgenomen in de route.