Het Noorderdicht

De LINE UP is bekend – check een greep uit alle dichters en muzikanten van zondag 11 december hier!

Tijdens het festival Noorderdicht bij de Bar 11 december 2022 geniet je van vele artiesten (blokkenschema en line up hieronder), kan je wandelen met Rotterdamabassadeur Willem (inschrijven hier en onder), worden bewoners en ondernemers uit wijken in Rotterdam Noord uitgenodigd om een gedicht of quote over hun wijk op een bierviltje te schrijven en wordt de wandelroute Noorderdicht in de VERS app uitgebreid naar Blijdorp en Liskwartier met kunstwerken en poëzie. In 2023 wordt er in samenwerking met stichting de Zoek naar Schittering een kadegedicht gerealiseerd op basis van de inzendingen van een dichtregel of een kort gedicht van bewoners.

Noorderdicht bij de Bar: 11 december 2022

klik op poster voor details!

Een gratis festival met woordkunst en muziek, 50 artiesten, op 15 locaties, bij jouw favoriete bar, barbier, brouwer, koffietent, toko in tweedehands en restaurants. Bruine kroeg of hippe bar met grote namen, lokale helden, jonge honden en oude rotten. Jij kunt blijven zitten, de artiesten komen langs en treden op aan de bar of balie. Alles uit Noord of in ieder geval Rotterdam. Rotterdamser wordt het niet…
Zie hieronder het blokkenschema!

SPECIAAL 17:30 uur in Proeflokaal Faas – Ode aan Jan Rot
met Marjolein Meijers, Theo van Duijl en Joris Lutz

EXTRA:

Wandel mee met Rotterdambassadeur Willem van Wijk op 11 december 2022

Wandel met Rotterdambassadeur Willem van Wijk door Oude Noorden tijdens festival Noorderdicht bij de Bar, regel hier jouw gratis tickets: https://www.eventbrite.com/e/tickets-noorderdicht-bij-de-bar-wandelroute-met-de-rotterdambassadeur-468560496057 

Het blokkenschema van festival Noorderdicht bij de Bar editie 2: 

klik om te vergroten! Met zoveel moois, zoals:
En, en, en
Het is gewoon te veel. Maar nooit genoeg. Wij houden woord, woord in Noord! 
Edwin de Voigt 

Kadegedicht van Het Noorderdicht in 2023

Stuur jij een kort gedicht of dichtregel voor de Rottekade? Schrijf het op ons speciale viltje, lever die in aan de bar van één vande Noorderdicht kroegen of stuur je gedicht naar: kadegedicht@dezoeknaarschittering.nl
De deadline is 31 januari 2023. 

Wie weet staat jouw dichtregel binnenkort op de Rottekade tussen de Zaagmolen- en de Noorderbrug. 

Deze editie werkt Rotterdam Revoluties weer samen met stichting de Zoek naar Schittering, ditmaal om het kadegedicht te realiseren: aan of bij de Rottekade. In februari wordt het winnende gedicht geselecteerd door  Edwin de Voigt van Noorderdicht,  Jiske Foppe van de Zoek naar Schittering en een nader bekend te maken Rotterdamse dichter! 

We hopen het kadegedicht in het voorjaar te realiseren. De uitvoering is afhankelijk van de weersomstandigheden, vergunnignen en toestemmingen.

Houd de socials en website in de gaten voor meer informatie over  het kadegedicht en het festival!


Wandelroute met de VERS app

De route kan met de VERS app zelfstandig worden bewandeld. Download de VERS app via je app store / play store voordat je de route loopt voor de meest recente versie.


volg onze socials voor het laatste nieuws

Lees meer op de Rotterdam Revoluties pagina hier, of volg de Facebookpagina, of de Instagrampagina.


Het project Het Noorderdicht, in Rotterdam is door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt geïnitieerd en wordt uitgevoerd i.s.m. Taaltheaterspel, Polly Oskam Creative en Cult North. In 2022-2023 wordt samengewerkt met de Zoek naar Schittering voor de realisatie van een kadegedicht ondersteund door Gemeente Rotterdam, programma Levendige Stad.

Het project wordt mogelijk gemaakt door CultuurConcreet en de subsidie Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.

Het Noorderdicht schijnt verder

Winter 2021/2022 organiseerde Rotterdam Revoluties de tweede nog grotere editie in de Agniesebuurt, Provenierswijk, Bergpolder en Oude Noorden. Bewoners ontvingen een bierviltje in de brievenbus of kunnen konden hun viltje  mailen. 

Noorderdicht bij de Bar 2021 Noorderdicht bij de Bar 13/2/22

Op zondagmiddag 13 februari vond de uitgestelde ‘Noorderdicht bij de Bar’ 2021 plaats. 

Er werden ook gratis poëzieworkshops aangeboden door professionele dichters in Noord. Het gaat dan om het schrijven en het voordragen van poëzie. Het doel was  een bewonersvoorstelling samen met bekende dichters in theater ’t Kapelletje op 4 maart. Zie dit Havenloods artikel. 

Het Noorderdicht is op initaitief van Rotterdam Revoluties gestart tijdens de coronaperiode 2020-2021 om een hart onder de riem voor de gesloten horeca en kleine ondernemers te steken die het allemaal zwaar hebben gehad, maar het was ook een leuk project voor de bewoners in die donkere periode. De gedichten stonden tijdens de  editie van 2020/2021 op kunstwerken achter de ramen van winkels en gesloten horeca in het Oude Noorden, tijdens de corona pandemie. Via stichting de Zoek naar Schittering werden toen de fondsen geworven.

De QR codes van App en Play store.
klik om te vergroten en scannen

‘In een café past alles altijd op een viltje; de verbouwing van de zolderkamer, de uitleg van een verkeerssituatie of het telefoonnummer van een scharrel, dus waarom geen gedicht?’, aldus initiatiefnemer Edwin de Voigt van Rotterdam Revoluties, waarmee de stichting samenwerkt.

 

Lancering Het Noorderdicht route

Bewoners konden een gedichtje schrijven over vroeger en nu, hun favoriete café, club, plein, straat, winkel of persoon in het Oude Noorden. Kunstenaars, dichters en ontwerpers uit de buurt zijn betrokken om het Oude Noorden op haar best uit te lichten. Samen laten ze het Noorderdicht schijnen.

Het project Het Noorderdicht, in Rotterdam is door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt geïnitieerd en wordt uitgevoerd i.s.m. Taaltheaterspel, Polly Oskam Creative en Cult North
Stichting de Zoek naar Schittering ondersteunde in 2020-2021  in een administratieve rol. In 2022-2023 wordt samengewerkt met de Zoek naar Schittering voor de realisatie van een kadegedicht ondersteund door Gemeente Rotterdam, programma Levendige Stad.

Het project wordt mogelijk gemaakt door CultuurConcreet en de subsidie Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.

Iedereen kon een gedicht of quote inleveren. Er werden ontwerpen bij gemaakt door ontwerpers en deze werden op tal van plaatsen in ’t Oude Noorden opgehangen. In de gratis VERS app zijn ze te vinden als een zelfstandig te lopen route. Myrte Leffring lanceerde op 30 december 2020 online de route, zie het hierboven terug.

Radio uitzending Het Noorderdicht

Luister hieronder naar de Radio Rijnmond uitzending van Erik Lemmers met zijn programma Dwars door Rijnmond op 5 januari 2021. Hij liep samen met Edwin de Voigt en Polly Oskam met de VERS app langs de route Het Noorderdicht. Hij ontmoette er diverse buurtbewoners, dichters en ondernemers die meededen met het project. Beleef en beluister het samengevatte radioverslag met hun gedichten en verhalen:

wandeling Het Noorderdicht

De gedichten worden online gepubliceerd via facebook pagina Het Noorderdicht maar er worden ook hele grote viltjes van gemaakt met telkens een ander gedicht van een bewoner erop met een toepasselijk ontwerp erbij, het worden echte kunstwerken.
Deze komen dan te hangen achter de ramen van tientallen winkels
en (tijdelijk gesloten) cafés en restaurants in het Oude Noorden.

De wandeling loopt langs de gedichten bij de prachtige zaken en pareltjes van het Oude Noorden. Iedereen kan de wandeling zelfstandig maken met behulp van de Noorderdicht route in de Vers App die in december zal verschijnen. met de app kan je de voordrachten van de gedichten en enkele korte verhalen horen, als je bij de plaats van het kunstwerk staat.

Ook enkele bestaande straatpoëzie gedichten in de wijk worden binnenkort nog opgenomen in de route.