Ode aan Charlois(se)

Fotografie: Sanne Donders

Projectuitvoering december 2017 – april 2018. Financiering door: Gemeente Rotterdam en Charlois, CBK Rotterdam, in samenwerking met Doornbos Equipment BV.

In december 2017 trokken toenmalig stadsdichter Derek Otte en Jiske Foppe van stichting de Zoek naar Schittering in stilte gezamenlijk op om in Charlois een prachtig gevelgedicht te realiseren ter ere van dichter en levenskunstenares Rieneke Grobben. Zij bleek tot schrik van velen eind 2017 ernstig ziek en is begin 2018 opgenomen in een hospice. Ze overleed 23 maart 2018. Zij was een onder oud én jong zeer gewaardeerde Charloisse en staat onder meer bekend omdat zij de immer in het roze gekleed door het leven ging en haar gedichten vanaf ‘de rol’ voordroeg. Er zijn daarna meer mooie initiatieven van medekunstenaars en bewonderaars gelanceerd, om Rieneke nog bij leven te eren. Daar blijkt wel uit hoe gewaardeerd zij was onder veel mensen in heel Rotterdam.

Gemeente Rotterdam, het gebied Charlois en CBK Rotterdam waren in december ’18 direct bereid om de kosten van het aanbrengen en ontwerp te financieren. Veel dank gaat ook uit naar Woonstad Rotterdam, Stadsbeheer, Joop van der Hor en Kaboul Vermijs (cultuurscout Charlois) voor alle ondersteuning en meedenken. In samenwerking met Doornbos Equipment BV, door bemiddeling van Maasmond Rotterdam en Eric Dullaert, werd in april het gevelgedicht aangebracht door Reclameatelier Mineur, toen het weer het eindelijk toeliet.

De tekst is een ode aan Rieneke, aan Zuid, Charlois en de stad en wordt vereeuwigd op een plaats waar alle elementen in het gedicht samenkomen. Kunstenaar Kamiel Verschuren uit Charlois maakte het indrukwekkende ontwerp.
Woonstad Rotterdam stelde genereus haar zijgevel beschikbaar op de kop Bas Jungeriusstraat en Brielselaan. Daar wordt een fragment van haar gedicht Rotterdam aan de meter vereeuwigd. Zie onderaan hoe Rieneke zelf het gehele gedicht voordraagt.

Dit gevelgedicht is in intensief contact met de familie en in afstemming met Rieneke tot stand gekomen, zij vond het een prachtig ontwerp. Ze ontving nog bij leven een mooie, ingelijst print van het ontwerp van het toekomstige gevelgedicht.
Directe aanleiding voor het initiatief was het bericht in november dat Rieneke ernstig ziek was en een relatie van Rieneke Jiske Foppe van stichting De zoek naar Schittering benaderde of er niet iets gedaan kon worden als (laatste) eerbetoon. Zij benaderde stadsdichter Derek Otte, nauw betrokken bij Rieneke, om samen tot dit idee te komen. Iedereen was direct enthousiast en met vereende krachten is dit idee nu gerealiseerd.

De onthulling vond plaats op zondag 15 april 2018. Vanaf 15.30 uur verzamelde iedereen te House of Hope aan de Bas Jungeriusstraat 254, en vanaf 16 uur volgde een programma door stadsdichter Derek Otte en Jordy Dijkshoorn (De Likt) bij de gevel. Als gelegenheidsdichter trad ook Tarwijkse dichter Robert Tau op. TV Charlois maakte er voor het Wijkjournaal een mooie reportage over Rieneke Grobben en de onthulling over:

Zie hier een impressie van Tv Rijnmond:

Website Rijnmond artikel.
Artikel StadskrantCharlois18april18
Nieuwsbericht en aankondiging programma onthulling hier.

Kila van der Starre, die promoveerde op ‘Poezie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie’, gebruikte de foto van Sanne Donders van het gevelgedicht als voorkant van haar proefschrift in een ontwerp van Elgar Snelders. Het proefschrift is meermaals bekroond met prijzen en het is hier gratis downloadbaar als pdf.

Kila is tevens lid van de Raad van Toezicht van de stichting.

Sponsoren