Weesgedichten trekken de grens over: pilot Zuid Holland, Nederland
We zijn heel trots te melden dat de pilot van Weesgedichten in Zuid Holland officieel is gestart! 100 Nederlandstalige gedichten van een diverse selectie van 100 verschillende Vlaamse en Nederlandse dichters zullen de straten van deze provincie gaan sieren tijdens de Poëzieweek 2024.
Vandaag start de registratie voor lokale bibliotheken in Zuid Holland om via hen de Weesgedichten voor iedereen beschikbaar te maken. Vanaf 13 december, 10 uur zijn de adoptieouders aan zet en start de adoptieprocedure.

Derek Otte ambassadeur roept ons op
Derek Otte is de ambassadeur voor het project in Nederland. De populaire dichter, spoken word performer, vm. stadsdichter Rotterdam 2017-2018 en woordkunstenaar schreef het themagedicht dat je hier leest en boven in de video. Hij roept ons op: ‘Registreer je bieb en vertel familie, vrienden en bekenden over weesgedichten en de mogelijkheden tot adoptie!’.
Ambitie Lage Landen editie voor succesvolle Weesgedichten project
Utopia Aalst, de Vlaamse bibliotheek en de bedenker van het concept, startte in 2021 met ‘Weesgedichten’. Met alsmaar groeiend succes. Er deden tijdens Poëzieweek 2023 liefst 96 bibliotheken mee in Vlaanderen en Brussel, met als resultaat duizenden raamgedichten.
Stichting ‘de Zoek naar Schittering’ in Nederland werkt samen met UTOPIA Aalst nu aan een eerste Lage Landen-editie, om te beginnen met de pilot in de Zuid-Holland om het water te testen. De Zoek naar Schittering (link www.dezoeknaarschittering.nl ) produceert onder andere gevel-, brug, kade- en raamgedichten.
Het doel van de pilot is om vanaf 2025 gezamenlijk een volwaardige Lage landen editie te organiseren. Maar tot die tijd maken we met elkaar een bloemlezing op straat tijdens Poëzieweek 2024!

Lokale bibliotheken vormen de spil bij de adopties
Lokale bibliotheken vormen de spil in het project. Daar waar zij iedereen verwelkomen met taal voor taalplezier, waar men kennismaakt met elkaar en geniet van kunst en cultuur, biedt de bieb ook een nieuw thuis aan Weesgedichten. Zij bieden gedichten aan voor gratis adoptie vanaf december waaronder een pakket exclusief met jeugdpoëzie.
De bibliotheken kunnen ook workshops aanbieden via de Nederlandse pilot om mensen op weg te helpen bij het handletteren van de Weesgedichten.
Samen slechten we niet enkel nationale, maar ook literaire grenzen tussen twee gebieden die cultureel zoveel gemeenschappelijk hebben. In Nederland ondersteunen Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting ZABAWAS, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland en het Van Beuningen/Peterich-fonds de pilot.
