VERS app, poëzie op locatie

Met de VERS app in de hand maak je mooie wandelingen langs plekken waar je via de app gedichten kan lezen en beluisteren.

De gratis app ‘VERS’ van Stichting Interactive Culture maakt poezië op locatie zichtbaar en luisterbaar via de app.

Je treft de punten aan via de VERS app, niet altijd is er ter plaatse iets te zien dat doet vermoeden dat juist dáár een gedicht zich schuilhoudt voor jouw gewillige oren. Soms wel, bijvoorbeeld bij een raamgedicht of andere straatpoëzie en is er een VERS app QR code bij geplaatst.  

Stichting de Zoek naar Schittering wil bij alle poëzie in de openbare ruimte die zij realiseert een plek in de VERS opnemen. We deden dat al bij de wandelingen en projecten:

GPS voor poëzie op locatie

Soms ervaren mensen dat de GPS de locatie van een gedicht niet direct precies kan vinden, en je even moet wachten of heen en weer lopen totdat jouw GPS (het blauwe bolletje) bij het gedicht is aangekomen.
De snelheid waarmee je GPS op je telefoon het poeziepunt in de app vindt is van veel factoren afhankelijk: zendmasten, wifi aan of uit, model telefoon, zelfs het weer speelt een rol. De app kan daar niet in alle gevallen iets aan doen.

Tips & uitleg voor gebruikers van de VERS-app:

 1. De locatiebepaling en app werkt beter op een recente smartphone dan op een ouder model.
 2. Als je de app nog niet hebt: bij het installeren goed opletten dat je aanklikt dat de app je locatie mag gebruiken (bv. ‘tijdens gebruik van app’), anders werkt de GPS techniek niet.
 3. Als je de app voor het eerst opent, kan het best even duren voordat alles geladen is (icoontjes, de kaart etc).
 4. Check altijd even of je geluid aanstaat (het juiste knopje/schuifje)
 5. Als je een gedicht wilt luisteren via de Play knop, kan het even duren (paar seconden) voordat de audio gaat lopen omdat deze gedownload wordt en soms zit er een stilte in het audiofragment. Dus niet meteen wegklikken!
 6. Tip: altijd de wifi aanhebben ook als je niet op een wifi-netwerk zit. Dit helpt om de GPS van de telefoon nauwkeurig te bepalen.
 7. feedback aan de appbouwers kan via: stinteractiveculture@gmail.com

  cache legen en herinstalleren

 8. Mensen die de app al hebben: het is aan te raden de app even te verwijderen en opnieuw te installeren. In principe hoeft dit niet maar is wel beter. Dan leegt de cache ook. Je verliest dan wel de reeds opgeslagen, eerder ontsloten gedichten in je ‘Bundel’. 
 9. Cache legen: het kan ook goed zijn even de cache handmatig te legen.  Dat doe je als volgt op een Android mobiel: open Instellingen menu > druk op Apps. > Druk op de VERS App > druk op Opslag en daarna > druk op Cache legen. 
 10. Op IOs / Iphone mobiel verwijder je eigenlijk de hele app : ga naar Instellingen > kies Algemeen > Iphone Opslag > scroll naar je VERS app en zeg ‘Verwijder app’, dán wordt de cache ook verwijderd, en herinstalleer je hem leeg. Kies je echter voor ‘Ruim op’ dan wordt je app ook verwijderd maar behoud deze je gegevens (de cache), zoals de reeds bezochte en ontsloten gedichten in je ‘Bundel’, in de app. Zodat je die terugkrijgt als je de app herinstalleert. 
 11.  

VERS app