Route Lagogo

poëzie in VERS app Route Lagogo

De Route Lagogo is een prachtige wandeling met poëzie voordrachten in de gratis VERS app op tal van plaatsen in Hillegersberg-Schiebroek in Rotterdam. Jaarlijks wordt de Route uitgebreid met poëzie en raamgedichten van dichters die je kan zien op het leukste, lokale, gratis toegankelijke poëziefestival Poëzie Lagogo aan de Bergse Voorplas. Je bepaalt zelf hoe lang en welke route je loopt. 

Route Lagogo blijft zolang het festival Poëzie Lagogo in het gebied wordt georganiseerd.

Nieuwe uitbreiding Route Lagogo: poëzie, raamgedicht en infobordjes in het gebied

In 2023 wordt de Route Lagogo weer uitgebreid met poëzie van dichters van editie 4 (2022) van Poezie Lagogo. De 5 nieuwste gedichten in de VERS app zijn van Hannah van Binsbergen, Angelika Geronymaki, Jeroen Naaktgeboren, Ruwhel en Peggy Verzett.

Bij Wijnbar De Avonden wordt de 24e augustus een raamgedicht van Jeroen Naaktgeboren geplaatst én in het gebied worden 3 Route Lagogo bordjes met poëzie aan lantaarn-en fietspalen bevestigd, die ieders aandacht richten op de Route Lagogo. In 2024 hopen we weer op uitbreiding.

mini-event lancering in Wijnbar De Avonden 

lancering van de nieuwe update 24 augustus 16:45 uur

Op donderdag 24 augustus vanaf 17 uur vieren we de nieuwste update van de app, het raamgedicht en de 3 infobordjes in het gebied in Wijnbar De Avonden met een mini-event: een half uur met voordrachten van Wijkdichter Karin van Kalmthout, Jeroen Naaktgeboren, Peggy Verzett en Angelika Geronymaki (o.v.).
Presentatie: Edwin de Voigt en Jeroen Naaktgeboren

Inloop: vanaf 16.45 uur
Programma: 17.00 – 17.30 uur Mis het niet! Hierna kan is iedereen welkom te blijven borrelen bij Wijnbar De Avonden.
Locatie: Wijnbar De Avonden, Kleiweg 48 b, Rotterdam


57 locaties in Route Lagogo, 16 raamgedichten

poëzie voordrachten in de VERS app

De Route loopt langs de Bergse Plassen, in de omgeving van de Bergse Dorpsstraat, langs het Prinsemolenpark maar ook langs de Ringdijk, Wilgenhof en Hilligersberg-Zuid, alles eenvoudig traceerbaar met de gratis VERS app.

Route Lagogo groeit door 

Elke editie van Poëzie Lagogo voegen we nieuwe dichters die optreden of betrokken zijn bij het festival, toe aan de route in de app en worden nieuwe raamgedichten gelanceerd. De Route startte tijdens de corona periode en lockdowns met meer thuiswerkende bewoners die geregeld een wandeling in de buurt maken. Het biedt afleiding, afwisseling en ontspanning. En we gaan door: jaarlijks voegen we enkele nieuwe dichters die je ziet op de nieuwste Poëzie Lagogo editie toe aan de zo alsmaar groeiende Route.

Omdat er geen vaste route is kan je een lange wandeling doen of telkens een stukje, zoals een rondje Achterplas of Voorplas, of alleen de Wilgenhof of Bergse Dorpsstraat.

39 deelnemende dichters

Bekende dichters, zowel landelijk als Rotterdams en lokaal, allen met een band met het festival Poëzie Lagogo of het gebied leverden gedichten aan en spraken ze in. Ze werden gekoppeld aan locaties die via de VERS app te vinden zijn. Sommige verschijnen als raamgedicht en andere gedichten zijn uitsluitend via de de app te beluisteren. De deelnemende dichters zijn in willekeurige volgorde:

Abdelkader Benali, Wessel Klootwijk, Ishmail Kamara, Miguel Santos, Daniël Dee, Jan Rot, Esther Porcelijn, Joz Knoop, Marco Martens, Anne Vegter, Eelkje Christine Bosch, Kobus Carbon, Olivier van Nooten, Jana Beranová, Hester Knibbe, Ingmar Heytze, Demi Baltus,  Elfie Tromp, Mark Boninsegna, Rob Hilz, Jeroen Sloof, Myrte Leffring, Edwin de Voigt, Jos Nargy , Peer Hommel,  Karin van Kalmthout, Piet Janssen, Erwin the Librarian, Luuk Guber, Ramona Maramis, Michline Plukker, Adilca Rodrigues Soares,  Menno Smit en jeugdstadsdichter 2020 Vienne Lisa Haagoort, Hannah van Binsbergen, Jeroen Naaktgeboren, Ruwhel, Peggy Verzett en Angelika Gernomaki.

Enkele dichters staan met meerdere gedichten in de route en een zeer beperkt aantal is dubbel omdat er meerdere wandelingen rondom Achterplas en Voorplas te maken zijn en deze in beide gebieden gehoord mogen worden. Zo zijn er vanaf 24 augustus 2023 liefst 57 locaties in verrassende combinatie met een gedicht te bezoeken. 

16 raamgedichten met voordrachten in de VERS app

Ook een zestiental lokale ondernemers en organisaties in Schiebroek aan de Peppelweg, Kastanje singel, Meidoornpark Zoals IJssalon KOEN Bibliotheek Schiebroek, social hotspot en cultuurcentrum De Buurvrouw, Brasserie THUIS en Hillegersberg rondom Bergse Plas aan de Bergse Dorpstraat, Argonautenweg en Kleiweg, zoals Wijnbar De Avonden, Platform 104 (verwijderde het raamgedicht), Wijnbar Mendoza, de Gall & Gall (verwijderde het raamgedicht), de café’s en restaurants in de straat zoals La Salute, Van Eijk en Lebbink,  het Ambachthuys, Talamore en Abrazo zijn een bezoek- en voordracht lokatie in de VERS app.  Elk met een raamgedicht en voordracht van een dichter. Boekhandel Maximus en kinder- en jeugdboekenwinkel & koffiecafé Ver Van Hier hosten een raamgedicht van respectievelijk Demi Baltus en voormalig jeugdstadsdichter 2020 Vienne Haagoort. 

de 15 raamgedichten en lokaties:

Jeroen Naaktgeboren

Niet zoiets als een einder

Wijnbar De Avonden

Edwin de Voigt

De Metselaar

cafe restaurant Ambachthuys

Jana Beranová

Aanraking

Abrazo cafe

Menno Smit

Nieuwe reis

Lebbink cafe

Von Solo

Herleven

Café van Eik

Hester Knibbe

De Plas

Wijnbar Mendoza  

Edwin de Voigt

Lichte Wandeling

IJssalon Talamore

Demi Baltus

What is your best drunk story

Boekhandel Maximus

Mark Boninsegna

Andiamo!

cafe restaurant La Salute

Peer Hommel

Primitivo 19:32, Rotterdam

Gall en Gall Astronautenweg

Vienne Lisa Haagoort

Deinen

boekhandel  Ver van hier

Abdelkader Benali

Wanneer ik mensen op een bankje zie zitten vraag ik me

Bibliotheek Schiebroek

Wessel Klootwijk

(Nooit) Genoeg

IJssalon KOEN

Rob Hilz

THUIS

Brasserie THUIS

Daniël Dee

Ken je dat huis

Concept store Platform 104 (deze is inmiddels verwijderd)

Jan Rot

Het Einddoel

cultuurcentrum De Buurvrouw

     

De route blijft permanent beschikbaar in de VERS app. Hoe lang de raamgedichten zichtbaar blijven is van de hostende onderneming afhankelijk.

VERS app

De Vers app brengt (straat- of festival)poëzie en routes tot leven door op de locatie van een publiek gedicht, de voordracht van het gedicht hoorbaar te maken. Je loopt naar een locatie en ter plaatse wordt het gedicht leesbaar en luisterbaar. Het gedicht wordt meestal door de dichter zelf voorgedragen vanuit de app, die vaak ook toegang tot meer achtergrondinformatie biedt, zoals de website van de dichter en  de tekst van het hele gedicht.

De Route Lagogo is een initiatief van en door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt en stichting de Zoek naar Schittering.
Volg de facebookpagina van Poëzie Lagogo hier of Insta of de van de Zoek naar Schittering of op Insta. Vanaf deze pagina’s wordt de route ook gepromoot.


lancering van de update in 2021

In 2021 werd in Schiebroek en Hilligersberg waar de nieuwste raamgedichten en poëzie voor editie #2 van de Route te beluisteren zijn enkele pop up openingen georganiseerd. Bibliotheek Schiebroek, IJssalon KOEN, de lege ruiten bij vm boekhandel Coehlers en Brasserie THUIS werden bezocht onder begeleiding van muziek door accordeoniste Ilse Roskam en met voordrachten van enkele raamgedichten en gedichten in de VERS app door Edwin de Voigt, Joz Knoop, Wessel Klootwijk en Rob Hilz. Zie hier enkele opnames van de pop-up voordrachten ter lancering van de aanvulling in de route in 2021.


Route Lagogo is mogelijk door Gebiedscomissie Hilligersberg-Schiebroek en CultuurConcreet, RotterdamRevoluties en GEEN POEHA.

lancering editie #2020: 

Flyer editie 2021: