Route Lagogo

De Route Lagogo is een prachtige wandeling met poëzie voordrachten in de gratis VERS app op tal van plaatsen in Hillegersberg-Schiebroek in Rotterdam. Jaarlijks wordt de Route uitgebreid met poëzie en raamgedichten van dichters die je kan zien op het leukste, lokale, gratis toegankelijke poëziefestival Poëzie Lagogo aan de Bergse Voorplas. Je bepaalt zelf hoe lang en welke route je loopt. 

Route Lagogo blijft zolang het festival Poëzie Lagogo in het gebied wordt georganiseerd.

zondag 22 augustus lancering nieuwe poëzie en raamgedichten in Route Lagogo 

poëzie voordrachten in de VERS app

Zondag 22 augustus worden op enkele plekken in Schiebroek en Hilligersberg waar de nieuwste raamgedichten en poëzie te beluisteren zijn pop up openingen met optredens georganiseerd. Rond de Peppelweg wordt zondag 22 augustus na 15 uur een aantal lokaties met muziek van accordeoniste Ilse Roskam en voordrachten van enkele dichters bezocht.
Volg nieuws ook via facebook Poëzie Lagogo hier of op Insta en via de facebookpagina van de Zoek naar Schittering of op Insta.

51 locaties in Route Lagogo, 15 raamgedichten

poëzie voordrachten in de VERS app

De Route loopt langs de Bergse Plassen, in de omgeving van de Bergse Dorpsstraat, langs het Prinsemolenpark maar ook langs de Ringdijk, Wilgenhof en Hilligersberg-Zuid, alles eenvoudig traceerbaar met de gratis VERS app. In 2021 komen er 15 gedichten en 13 dichters in de route bij.

Route Lagogo groeit door 

Elke editie van Poëzie Lagogo voegen we nieuwe dichters die optreden of betrokken zijn bij het festival, toe aan de route in de app en worden nieuwe raamgedichten gelanceerd. De Route startte tijdens de corona periode en lockdowns met meer thuiswerkende bewoners die geregeld een wandeling in de buurt maken. Het biedt afleiding, afwisseling en ontspanning. En we gaan door: jaarlijks voegen we enkele nieuwe dichters die je ziet op de nieuwste Poëzie Lagogo editie toe aan de zo alsmaar groeiende Route.

Omdat er geen vaste route is kan je een lange wandeling doen of telkens een stukje, zoals een rondje Achterplas of Voorplas, of alleen de Wilgenhof of Bergse Dorpsstraat.

35 deelnemende dichters

Bekende dichters, zowel landelijk als Rotterdams en lokaal, allen met een band met het festival Poëzie Lagogo of het gebied leverden gedichten aan en spraken ze in. Ze werden gekoppeld aan locaties die via de VERS app te vinden zijn. Sommige verschijnen als raamgedicht en andere gedichten zijn uitsluitend via de de app te beluisteren. De deelnemende dichters zijn:

Abdelkader Benali, Wessel Klootwijk, Ishmail Kamara, Miguel Santos, Daniël Dee, Jan Rot, Esther Porcelijn, Joz Knoop, Marco Martens, Anne Vegter, Eelkje Christine Bosch, Kobus Carbon, Olivier van Nooten, Jana Beranová, Hester Knibbe, Ingmar Heytze, Demi Baltus,  Elfie Tromp, Mark Boninsegna, Rob Hilz, Jeroen Sloof, Myrte Leffring, Edwin de Voigt, Jos Nargy , Peer Hommel,  Karin van Kalmthout, Piet Janssen, Erwin the Librarian, Luuk Guber, Ramona Maramis, Michline Plukker, Adilca Rodrigues Soares,  Menno Smit en jeugdstadsdichter 2020 Vienne Lisa Haagoort.

Enkele dichters staan met meerdere gedichten in de route en een zeer beperkt aantal is dubbel omdat er meerdere wandelingen rondom Achterplas en Voorplas te maken zijn en deze in beide gebieden gehoord mogen worden. Zo zijn er 51 locaties in verrassende combinatie met een gedicht te bezoeken. Na 22 augustus 2021komen er veel plekken bij in Schiebroek.

lancering editie #2020: 

15 raamgedichten met voordrachten in de VERS app

Ook een vijftiental lokale ondernemers en organisaties in Schiebroek aan de Peppelweg, Kastanje singel, Meidoornpark Zoals IJssalon KOEN Bibliotheek Schiebroek, social hotspot en cultuurcentrum De Buurvrouw, Brasserie THUIS en Hillegersberg rondom Bergse Plas aan de Bergse Dorpstraat, Argonautenweg en Kleiweg, zoals Platform 104, Wijnbar Mendoza, de Gall & Gall, de café’s en restaurants in de straat zoals La Salute, Van Eijk en Lebbink,  het Ambachthuys, Talamore en Abrazo zijn een bezoek- en voordracht lokatie.  Elk met een raamgedicht en voordracht van een dichter. Boekhandel Maximus en kinder- en jeugdboekenwinkel & koffiecafé Ver Van Hier hosten een raamgedicht van respectievelijk Demi Baltus en voormalig jeugdstadsdichter 2020 Vienne Haagoort. 

De route blijft permanent beschikbaar in de VERS app. Hoe lang de raamgedichten zichtbaar blijven is van de hostende onderneming afhankelijk.

VERS app

De Vers app brengt (straat- of festival)poëzie en routes tot leven door op de locatie van een publiek gedicht, de voordracht van het gedicht hoorbaar te maken. Je loopt naar een locatie en ter plaatse wordt het gedicht leesbaar en luisterbaar. Het gedicht wordt meestal door de dichter zelf voorgedragen vanuit de app, die vaak ook toegang tot meer achtergrondinformatie biedt, zoals de website van de dichter en  de tekst van het hele gedicht.

De Route Lagogo is een initiatief van en door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt en stichting de Zoek naar Schittering.
Volg de facebookpagina van Poëzie Lagogo hier of Insta of de van de Zoek naar Schittering of op Insta. Vanaf deze pagina’s wordt de route ook gepromoot.


Route Lagogo is mogelijk door Gebiedscomissie Hilligersberg-Schiebroek en CultuurConcreet, RotterdamRevoluties en GEEN POEHA.

Flyer editie 2021: