Route Lagogo

Het leukste, lokale, gratis toegankelijke poëziefestival Poëzie Lagogo aan de Bergse Voorplas, kent zijn vervolg in de Route Lagogo. Een initiatief van en door bewoners en dichters in Hillegersberg-Schiebroek en uitgevoerd door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt en stichting de Zoek naar Schittering. Het gebied Hillegersberg-Schiebroek financiert het bewonersinitiatief van oa. Rob Hilz, Hester Knibbe en andere dichters.

Route Lagogo is de winter opvolger van Poëzie Lagogo, eentje die blijft zolang het festival Poëzie Lagogo in het gebied wordt georganiseerd.

36 locaties in Route Lagogo, 10 raamgedichten

poëzie voordrachten in de VERS app

De Route Lagogo is een wandeling met poëzie voordrachten op 36 specifieke plaatsen in Hillegersberg-Schiebroek. De Route loopt langs de Bergse Plassen, in de omgeving van de Bergse Dorpsstraat, langs het Prinsemolenpark maar ook langs de Ringdijk, Wilgenhof en Hilligersberg-Zuid, alles eenvoudig traceerbaar met de gratis VERS app.
Elke editie van Poëzie Lagogo voegen we nieuwe dichters die optraden of betrokken waren bij het festival, toe aan de route in de app. We willen het juist in deze periode van corona en intelligente, gedeeltelijke of zelfs volledige lockdown(s) realiseren. Het sluit aan op de nu meer thuiswerkende bewoners die geregeld een wandeling in de buurt willen maken. Het biedt afleiding, afwisseling en ontspanning.

Omdat er geen vaste route is kan je een lange wandeling doen of telkens een stukje, zoals een rondje Achterplas of Voorplas, of alleen de Wilgenhof of Bergse Dorpsstraat.

22 deelnemende dichters

Bekende dichters, zowel landelijk als Rotterdams en lokaal, allen met een band met het festival Poëzie Lagogo of het gebied leverden gedichten aan en spraken ze in. Ze werden gekoppeld aan locaties die via de VERS app te vinden zijn. Sommige verschijnen als raamgedicht en andere gedichten zijn uitsluitend via de de app te beluisteren. De deelnemende dichters zijn: Jana Beranová, Hester Knibbe, Ingmar Heytze, Demi Baltus,  Elfie Tromp, Mark Boninsegna, Rob Hilz, Jeroen Sloof, Myrte Leffring, Edwin de Voigt, Jos Nargy , Peer Hommel,  Karin van Kalmthout, Piet Janssen, Erwin the Librarian, Luuk Guber, Ramona Maramis, Michline Plukker, Adilca Rodrigues Soares,  Menno Smit en jeugdstadsdichter Vienne Lisa Haagoort.

Enkele dichters staan met meerdere gedichten in de route en een zeer beperkt aantal is dubbel omdat er meerdere wandelingen rondom Achterplas en Voorplas te maken zijn en deze in beide gebieden gehoord mogen worden. Zo zijn er 36 locaties in verrassende combinatie met een gedicht te bezoeken.

10 raamgedichten met voordrachten in de VERS app

Ook een tiental lokale ondernemers in Hillegersberg rondom Bergse Plas bv aan de Bergse Dorppsstraat, Argonautenweg en Kleiweg, zoals Wijnbar Mendoza, de Gall & Gall, de café’s en restaurants in de straat zoals La Salute, Van Eijk en Lebbink,  het Ambachthuys, Talamore en Abrazo zijn een bezoek- en voordracht lokatie.  Elk met een raamgedicht en voordracht van een dichter. Boekhandel Maximus en kinder- en jeugdboekenwinkel & koffiecafé Ver Van Hier hosten vanaf januari een raamgedicht van respectievelijk Demi Baltus en jeugdstadsdichter Vienne Haagoort. 

De route blijft permanent beschikbaar in de app. Hoe lang de raamgedichten zichtbaar blijven is van de hostende onderneming afhankelijk.

VERS app

De Vers app brengt (straat- of festival)poëzie en routes tot leven door op de locatie van een publiek gedicht, de voordracht van het gedicht hoorbaar te maken. Je loopt naar een lokatie toe en ter plaatse wordt het gedicht leesbaar en luisterbaar. Het gedicht wordt meestal door de dichter zelf voorgedragen vanuit de app, die vaak ook toegang tot meer achtergrondinformatie biedt, zoals de website van de dichter en  de tekst van het hele gedicht.

Volg de facebookpagina van Poëzie Lagogo hier of Insta of de van de Zoek naar Schittering of op Insta. Vanaf deze pagina’s wordt de route ook gepromoot.


Route Lagogo is mogelijk door Gebiedscomissie Hilligersberg-Schiebroek en CultuurConcreet, RotterdamRevoluties en GEEN POEHA.