We bereiden momenteel het project ‘Verhaal van mijn vader. Plaatsen van scheiding worden plaatsen van verbinding’ voor. Daarin staat de grote razzia van Rotterdam en Schiedam centraal, die 80 jaar geleden op 10 en 11 november 1944 plaatsvond. Specifieker gaat het om de verhalen van twee gedeporteerde jonge mannen die naar de verzamelplaats van de deportatie in Charlois werden gebracht, de RET autobusgarage aan de Sluisjesdijk. Daar werden honderden mannen verzameld voordat zij naar Oost Nederland en Duitsland werden weggevoerd. In het project slaan we de brug naar ‘het nu’ en naar samenleven in de diverse stad van vandaag.

aanleiding

Een van de monoprints van grafiet, van de serie Verhaal van mijn vader door Fenneke Hordijk. niet gebruiken zonder toestemming svp.
één van de monoprints van Fenneke Hordijk uit de serie Verhaal van mijn vader

Fenneke Hordijk is kunstenaar en de initiatiefnemer van het project. Zij vond in 2019 een map van haar vader. Leendert Hordijk, met zijn verhaal over de razzia. Zij maakte een serie monoprints met grafiet, die zijn verhaal in 12 scènes vertelt. Hij is op 10 november 1944 van huis weggevoerd door de Duitse bezetter om onder dwang in Duitsland te werken, net 18 jaar oud. De mannen, sommigen nog jongens, hebben veel meegemaakt, maar veelal gezwegen over wat hen is overkomen.

het doel

‘Verhaal van mijn vader’ geeft op herkenbare wijze stem en betekenis aan het verstilde verhaal van de razzia van Rotterdam in (Oud) Charlois. Dit doen we door op één van 11 verzamelplaatsen van de razzia in Rotterdam, de RET autobusgarage aan de Sluisjesdijk, een geveltekst en paneel aan te brengen waarop  een (deel van) 2 verhalen van uit de wijk gedeporteerde mannen staan. Daarnaast organiseren we een expositie en een randprogrammering met diverse activiteiten.

We leggen de verbinding met de buurt- en met jonge generatie wijk- en stadsbewoners en de huidige tijd, door een expositie (9 nov-7 dec) en de organisatie van een randprogramma.
De expositie bestaat uit een historisch deel en een kunstdeel met werk van Fenneke en lokale Charloise kunstenaars die het verhaal vertalen naar het nu. In het randprogramma organiseren we activiteiten met en voor bewoners en de buurt, en andere geïnteresseerden,  zoals poëzie/spoken word, een lezing, debat en/of theater, lesaanbod voor wijkscholen en bv burgerschapsworkshops. We werken samen met het Dokhuis van stichting Nivoz dat in Oud Charlois aan de Doklaan 10 ligt, op steenworp afstand van de Sluisjesdijk.

scholenprogramma

Binnen het project organiseren we een les die we aanbieden aan basisscholen en vo scholen in de wijk Charlois. (Groep 7/8 en onderbouw vo.) In de Rotterdamse canon van de geschiedenis ontbreekt deze razzia helaas volledig. Daarom geven we er extra aandacht aan.


In de komende periode wordt deze pagina aangevuld met meer informatie. Mail info@verhaalvanmijnvader.nl als je wil bijdragen aan het project of meer informatie wil over het scholenprogramma en activiteitenprogramma.

Het project wordt in partnerschap met Stichting Razzia Monument Rotterdam uitgevoerd en wordt financieel mogelijk gemaakt door Vfonds, stichting ter bevordering van Volkskracht, Gemeente Rotterdam, Job Durafonds, Elise Mathilde Stichting, Stichting Daniel van der Vorm, Erasmusstichting, CultuurConcreet. We werken samen met de partners Stadsarchief, Museum Rotterdam, Dokhuis, en de RET.