Expositie Stemmen van de razzia:
bezoek de expo op donderdag t/m zondag tot en met 1 december, tussen 12:00 – 17:00 uur in het Dokhuis.
Niet op maandag tot en met woensdagen!
Lokatie: Doklaan 10 te Charlois, Rotterdam.
Activiteitenprogramma 9 november t/m 1 december. |
Verhaal van mijn vader
In het project ‘Verhaal van mijn vader. Plaatsen van scheiding worden plaatsen van verbinding’ staat de grote razzia van Rotterdam en Schiedam centraal, die dit jaar 80 jaar geleden, op 10 en 11 november 1944 plaatsvond. Binnen twee dagen werden via 11 verzamelplaatsen 52.000 jongens en mannen, van 17 tot en met 40 jaar oud, gedeporteerd naar Oost Nederland en Duitsland. Het zou de grootste razzia voor dwangarbeid in Nederland blijken te zijn. Naar schatting ruim 500 mannen overleven het niet. De teruggekeerde mannen, sommigen nog jongens, hebben veel meegemaakt, maar veelal gezwegen over wat hen is overkomen.
De naoorlogse focus op wederopbouw, schaamte en ongemak voor het delen van hun ervaringen maakte het praten over de traumatische gebeurtenissen moeilijk. Zo ontstond het Rotterdamse zwijgen over de grootste razzia van Nederland.
Door een verzamelplaats met gevelteksten onderscheidend te markeren met de stemmen van gedeporteerden, geven hun persoonlijke verhalen stem aan de geschiedenis. Om deze te laten spreken in het nu, op één van deze plaatsen van scheiding. Daarvoor is dit project, met een expositie, activiteitenprogramma en lesaanbod in Charlois, opgezet.
Hier vindt u de agenda van het uitgebreide activiteitenprogramma.
Lees meer over de Razzia van Rotterdam en Schiedam op de Verhalenpagina van het Stadsarchief.
Nog meer achtergrond en verdieping vind je via deze verzamelpagina.
verzamelplaats Sluisjesdijk in Charlois
Verhaal van mijn vader maakt de geschiedenis van de razzia van Rotterdam concreet via, onder meer, de verhalen van twee gedeporteerde mannen. Leendert van 18 en Pieter van 40 jaar werden via de verzamelplaats van de deportatie in Charlois gedeporteerd, RET autobusgarage-in-aanbouw aan de Sluisjesdijk. Deze was door de Duitse bezetter ingenomen en werd als verzamelplaats ingezet. Daar werden duizenden mannen verzameld voordat zij werden weggevoerd. Naast het doorgeven van deze geschiedenis slaan we de brug naar ‘het nu’ en naar samenleven in de stad van vandaag.
grip op je geschiedenis, de stad en historisch bewustzijn
Er duiken steeds meer documenten en verhalen op, gevonden door nabestaanden, kinderen tot (achter)kleinkinderen en andere familieleden, die op zoek gaan en onbeantwoorde vragen hebben. Zij willen grip krijgen op hun eigen achtergrond en inzicht krijgen over de eigen geschiedenis zoals familierelaties tot op de dag van vandaag. Ook voor de stad is deze geschiedenis belangrijk. Historisch bewustzijn van de stad helpt de huidige samenleving en andere inwoners beter te begrijpen en draagt bij aan identiteitsvorming en onderlinge verdraagzaamheid. De geschiedenis van de razzia biedt ons allen bovendien inzicht in de gevolgen van verplaatsingen en ontworteling, het moeten verlaten van huis en haard, en het belang van een vaste plek waar je kan aarden, vreedzaam met elkaar kan samenleven en bouwen aan je leven en je stad. Ook voor de achterblijvers destijds tot en met de nabestaanden in de huidige tijd waren en zijn de gevolgen van deze geschiedenis springlevend.
Fenneke Hordijk met haar Verhaal van mijn vader
Fenneke Hordijk is kunstenaar en de initiatiefnemer van het project. Zij vond in 2019 een map van haar vader, Leendert Hordijk, met zijn verhaal over de razzia. Zij maakte er een serie monoprints met grafiet over. Ze noemde de serie Verhaal van mijn vader en maakte er daarna een boekje in beperkte oplage van dat zijn verhaal in 12 scènes vertelt.
stem geven aan het verstilde verhaal
‘Verhaal van mijn vader’ geeft op herkenbare wijze stem en betekenis aan het verstilde verhaal van de razzia van Rotterdam in Charlois. Door op één van 11 verzamelplaatsen van de razzia in Rotterdam, de RET autobusgarage aan de Sluisjesdijk, die in 1944 werd bezet door de Duitsers, een fragment van de verhalen van de twee uit de wijk gedeporteerde mannen als geveltekst en paneel aan te brengen. Ze staan symbool voor het doorbreken van het lange zwijgen.
Daarnaast organiseren we een expositie en een randprogrammering met diverse activiteiten. We leggen met de expositie (9 nov – 1 dec), een activiteitenprogramma en het lesaanbod de verbinding met de buurt- en met jonge(re) generatie wijk- en stadsbewoners en de huidige tijd.
Hier stonden al enige honderden mannen te wachten.
Ik zag vrienden van school. Vanaf dat ogenblik zijn we samen gebleven.
In de avond moesten we door de verduisterde stad, in stromende regen,
in colonne en onder bewaking, naar een onbekend doel.
expositie Stemmen van de razzia
De expositie bestaat uit een historisch deel en een deel beeldende kunst.Er wordt werk getoond van Fenneke Hordijk en de Charloisse kunstenaars Inge Aanstoot, Alejandra Huerta en Michiel Brink die zich verhouden tot de razzia van Rotterdam en zo het verhaal vertalen naar het nu.
Een compilatie van vijf interviews uit 2012, uit het getuigenissen project ‘de Reis van de Razzia’ van Erik de Jager, van mannen die via de Sluisjesdijk werden gedeporteerd, maakt ook deel uit van de expositie.
De expositie in het Dokhuis loopt van 9 november – 1 december 2024. Bezoektijden zijn donderdag tot en met zondag van 12-17 uur (met uitzondering van 15 november).
Voor meer informatie en updates houdt deze website en op de socials: @dezoeknaarschittering in de gaten.
programma Verhaal van mijn vader 9 november – 1 december 2024
In het programma organiseren we activiteiten met en voor bewoners en de buurt, en andere geïnteresseerden, zoals poëzie/spoken word, een filmavond met een lezing, theatervoorstelling HOUD MOED!, lesaanbod voor wijkscholen en verschillende bijeenkomsten over de razzia, de intergenerationele werking van deze geschiedenis en de tijd van nu. We werken samen met het Dokhuis van stichting Nivoz dat in Oud Charlois aan de Doklaan 10 ligt, op steenworp afstand van de Sluisjesdijk. Stichting Razzia Monument Rotterdam is een belangrijke partner waarmee wij op onderdelen met samenwerken.
De agenda van het activiteitenprogramma vindt u hier.
scholenprogramma in Charlois
Tijdens het project organiseren we een les die we aanbieden aan basisscholen en vo scholen in de wijk Charlois. (Groep 7/8 en onderbouw vo.) In de Rotterdamse canon van de geschiedenis over de WO II staat het Rotterdamse bombardement centraal. Daarom geven we er extra aandacht aan, want vanwege het herdenkingsjaar mag de razzia niet ontbreken in het lesprogramma op school!
stadsmonument aan de Parkkade en de verzamelplaatsen
In 2023 werd het Razzia Monument Rotterdam, gemaakt door Anne Wenzel, onthuld. Het werd gerealiseerd door een burgerinitiatief van twee zoons van wie de beide vaders werden afgevoerd in 1944. Zij verenigden zich in stichting Razzia Monument Rotterdam, onze hoofdpartner in het project. Zij organiseren in samenwerking met de gemeente Rotterdam, ter gelegenheid van de 80-jarige herdenking van de razzia de eerste kranslegging maandag 11 november aan de Parkkade, hier leest u daarover.
Zij vonden het even belangrijk als wij om verzamelplaatsen onderscheidend te markeren met de stemmen van de gedeporteerden: hun persoonlijke verhalen geven stem aan de geschiedenis. Om deze te laten spreken in het nu, op één van deze plaatsen van scheiding.
Stichting Razzia Monument Rotterdam organiseert in november de grote stedelijke herdenking en kranslegging aan de Parkkade. In dezelfde periode, van 9 november tot en met 1 december 2024 kunt u in het Dokhuis de expositie en activiteiten bezoeken en aan de Sluisjesdijk de gevelteksten.
Mail info@verhaalvanmijnvader.nl als je wil bijdragen aan het project of meer informatie wil over het scholenprogramma en activiteitenprogramma.
Stichting de Zoek naar Schittering voert dit project uit op initiatief van Fenneke Hordijk. Stichting Razzia Monument Rotterdam is hoofdpartner van het project Verhaal van mijn vader.
We werken daarnaast samen met onze partners het Dokhuis, Woonstad, het Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère, stichting Historisch Charlois en de RET, die het project mede mogelijk maken. Ook zijn we diverse nabestaanden van de gedeporteerden uit 1944 en anderen erg dankbaar voor hun verhalen, documenten en enthousiasme.
Grote dank gaat uit naar de organisaties die het project ondersteunen: Vfonds, stichting ter bevordering van Volkskracht, Gemeente Rotterdam, Job Durafonds, Elise Mathilde Fonds, Stichting Daniel van der Vorm, Erasmusstichting, DeltaPort Donatiefonds en CultuurConcreet.