Kadegedicht Noorderdicht

Het Noorderdicht in Noord is een festival Noorderdicht bij de Bar (lees er hier meer over), een poetische wandelroute Noorderdicht in de gratis VERS app door heel gebied Noord in Rotterdam en diverse activiteiten door het jaar heen. De Zoek naar Schittering werkt in 2023 samen met Het Noorderdicht aan een kadegedicht. 

Kadegedicht door bewoners uit Rotterdam Noord 

Kadegedicht insturen kan tot Valentijnsdag 14 februari 
Al heel wat bijzondere poëzie en dichtregels stroomden binnen: mogelijke gedichten voor bij de kade aan rivier de Rotte in Noord. En insturen kan nog steeds, de deadline is verlengd tot en met Valentijnsdag 14 februari! Toon je liefde voor poëzie, de buurt, de Rotte, de stad, het mag allemaal.

Laat je inspireren en stuur een kort gedicht of dichtregel in. Wie weet is jouw dichtregel of gedicht vanaf april te lezen tussen de Zaagmolen- en de Noorderbrug! Maar er wordt ook een top 5 geselecteerd uit de gedichten die aan de Noorderdicht wandelroute in de gratis VERS app worden toegevoegd. 

Stuur je gedicht naar: kadegedicht@dezoeknaarschittering.nl of schrijf het op het speciale Het Noorderdicht-viltje (in de Noorderdicht kroegen in Oude Noorden) en lever die in aan de bar van één van de Noorderdicht kroegen.  De deadline is middernacht 14 februari 2023. 

Jury met Jana Beranová

Jana Beranová tijdens Noorderdicht aan de Bar 11 december 22 (foto Johannes Odé)

Het winnende gedicht wordt geselecteerd door o.a. de bekende dichter Jana Beranová. Dat doet ze samen met Jiske Foppe van stichting Zoek naar Schittering, die vaker gedichten in de openbare ruimte produceert en Edwin de Voigt, festivaldirecteur van Het Noorderdicht. Martha Harel van de Wijkraad het Oude Noorden heeft een hart voor poëzie en vertegenwoordigt de bewoners van het gebied Noord.

Jana Beranová (1932) is een internationaal gewaardeerd dichter, ze ontving in 2008 de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren en in 2009 – 2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. Er is zelfs een prijs naar haar vernoemd. Als jongere vluchtte ze met haar ouders vanuit communistisch Tsjecho-Slowakije waarna ze in Rotterdam als econome afstudeerde en ging werken. Uiteindelijk vertaalde zij veel werk van Tjechische dichters en startte ze zelf met poëzie. Zij heeft meerdere gedichten in de openbare ruimte, waaronder ‘Klare taal’ in Park Oude Westen van kunstenaars Guido Marseille. Lees meer over Jana op wikipedia of hier, de website over Rotterdamse dichters. 

onthulling

We hopen het kadegedicht begin april te onthullen. De (wijze van) uitvoering is afhankelijk van de weersomstandigheden, vergunningen en toestemmingen.

criteria voor inzenden kadegedicht

Er zijn weinig regels, om mee te doen:

  • Moet je wel wonen in, of geboren of getogen zijn in één van de wijken van Gebied Noord: Agniesebuurt, Provenierswijk, Bergpolder, Blijdorp/Blijdorpse polder, Liskwartier en natuurlijk de bakermat van Het Noorderdicht: het Oude Noorden.
  • Houd de lengte van je gedicht beperkt: bijvoorbeeld tot maximaal 8 korte regels, dat zijn bv maximaal 200 lettertekens (of 240, spaties meegerekend).
  • Er is géén verplicht thema en het hoeft dus niet per sé over het Oude Noorden te gaan, maar dat mag wel natuurlijk.
  • De jury kan ervoor kiezen één regel uit je gedicht te selecteren als kadegedicht of het hele gedicht te gebruiken.
  • Stuur je gedicht of dichtregel per e-mail aan: kadegedicht@dezoeknaarschittering.nl en vermeld je naam en liefst ook een telefoonnummer.
  • De deadline is tot en met 14 februari 2023 (middernacht).

volg de socials voor het laatste nieuws

Volg @dezoeknaarschittering (FB / Insta) of volg de Facebookpagina van Noorderdicht, of de Instagrampagina van Het Noorderdicht.


Het project Het Noorderdicht, in Rotterdam is door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt geïnitieerd en wordt uitgevoerd i.s.m. Taaltheaterspel, Polly Oskam Creative en Cult North. In 2022-2023 werken de Zoek naar Schittering en Het Noorderdicht samen voor de realisatie van een kadegedicht. Het kadegdicht wordt ondersteund door Gemeente Rotterdam, programma Levendige Stad.

Het project wordt mogelijk gemaakt door CultuurConcreet en de subsidie Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.

wandeling Het Noorderdicht

De gedichten in de wandeling worden online gepubliceerd via facebook pagina Het Noorderdicht.

De wandeling loopt langs de gedichten bij de prachtige zaken en pareltjes van het Oude Noorden. Iedereen kan de wandeling zelfstandig maken met behulp van de Noorderdicht route in de Vers App die in december zal verschijnen. met de app kan je de voordrachten van de gedichten en enkele korte verhalen horen, als je bij de plaats van het kunstwerk staat.

Ook enkele bestaande straatpoëzie gedichten in de wijk worden binnenkort nog opgenomen in de route.