Kadegedicht Noorderdicht

Het Noorderdicht in Noord bestaat uit een festival Noorderdicht bij de Bar (lees er hier meer over), een poetische wandelroute Noorderdicht in de gratis VERS app door heel gebied Noord in Rotterdam en diverse activiteiten door het jaar heen. Nu is er ook een Kadegedicht! De Zoek naar Schittering werkte er in 2023 samen met Het Noorderdicht aan en deed in december een oproep werd om ‘een kadegedicht’ in te sturen. 

Heel wat bijzondere poëzie en dichtregels stroomden binnen tussen december 2022 en februari 2023.  Men toonde de liefde voor poëzie, de buurt, de Rotte, de stad, er kwamen 69 mogelijke gedichten en dichtregels voor bij de kade aan rivier de Rotte in Noord! En nu is het zover:

onthulling Het Kadegedicht groot succes

Het werd een feestelijke wandeling als lancering van Het Kadegedicht & voordracht door de winnaars tijdens de onthulling van het kadegedicht zondag 2 juli. Vanaf verzamelpunt op de hoek Noordplein / Zaagmolenkade waaiden we met muziek van Bluebelle & Hawk over de kade. 
Wijkraadslid Anja Berkelaar onthulde het Kadegedicht en de wandeling sloot af met een slotwoord door Wethouder Saïd Kasmi op het ponton bij Mangiare aan de Zaagmolenkade. Zie de mooie samenvatting van WIm Wiegmann van WIJK  TV hier:

De opening van het kadegedicht, hier op beeld het fonetingedicht van Esther Vaartjes.

De jury vond verrassend veel mooie dichtregels en korte gedichten tussen de inzendingen. Enthousiast besloot de organisatie Het Kadegedicht samen te stellen uit een poëtisch geheel bestaande uit meerdere ‘(vl)onderdelen. Daarom wordt het gebied tussen Noorderbrug en Zaagmolenkadebrug verrijkt met negen poëtische toevoegingen en drie extra VERS app gedichten. 
De winnaars zijn geworden:

 • Kadegedicht – Jacqueline Duvalois
 • Fonteingedicht – Esther Vaartjes
 • Vlondergedicht – Myrte Leffring
 • Vlonderregel – Jorieke van Harten
 • Vlonderregel – Luckie Delacroix
 • Vlonderregel – Yentl Hogerzeil-Gondrie
 • Vlondergedicht  Zaagmolenkade-zijde – Fred Marree
 • Vlondergedicht  Noordplein-zijde – Jan Wagenaar
 • Regel aan het Brugwachtershuisje Worldport Cleanup –Hans Wap
  En drie extra gedichten in de VERS app van:
 • Mirthe van Nimwegen.
 • Maaike Elise van Steenis
 • Irmlinda de Vries

Jury met Jana Beranová

Jana Beranová tijdens Noorderdicht aan de Bar 11 december 22 (foto Johannes Odé)

De winnende gedichten werden geselecteerd door o.a. de bekende dichter Jana Beranová. Dat deed ze samen met Jiske Foppe van stichting Zoek naar Schittering, die vaker gedichten in de openbare ruimte produceert en Edwin de Voigt, festivaldirecteur van Het Noorderdicht. Martha Harel van de Wijkraad het Oude Noorden heeft een hart voor poëzie en vertegenwoordigde de bewoners van het gebied Noord.

Jana Beranová (1932) is een internationaal gewaardeerd dichter, ze ontving in 2008 de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren en in 2009 – 2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. Er is zelfs een prijs naar haar vernoemd. Als jongere vluchtte ze met haar ouders vanuit communistisch Tsjecho-Slowakije waarna ze in Rotterdam als econome afstudeerde en ging werken. Uiteindelijk vertaalde zij veel werk van Tjechische dichters en startte ze zelf met poëzie. Zij heeft meerdere gedichten in de openbare ruimte, waaronder ‘Klare taal’ in Park Oude Westen van kunstenaars Guido Marseille. Lees meer over Jana op wikipedia of hier, de website over Rotterdamse dichters. 

criteria en jury

Er waren weinig regels om mee te doen: criteria waren dat je een relatie met Noord of ’t Oude Noorden specifiek hebt, of er geboren óf getogen bent. De lengte van het gedicht moest beperkt blijven, er was géén verplicht thema en het hoefde dus niet per sé over ‘t Oude Noorden of Noord te gaan.  De jury kon ervoor kiezen één regel uit je gedicht te selecteren als kadegedicht of het hele gedicht te gebruiken.

De jurering verliep anoniem en de jury behield zich het recht voor een dichtregel te gebruiken in plaats van het gehele gedicht. Uitgangspunt was een kadegedicht en een vijftal extra  in de Noorderdicht-route in de VERS app. De jury vond echter verrassend veel mooie dichtregels en korte gedichten tussen de inzendingen en besloot daarom tot een combinatie van dichtregels en gedichten als ‘Het Kadegedicht’.


volg de socials voor het laatste nieuws

Volg @dezoeknaarschittering (FB / Insta) of volg de Facebookpagina van Noorderdicht, of de Instagrampagina van Het Noorderdicht.

In 2022-2023 werken de Zoek naar Schittering en Het Noorderdicht samen voor de realisatie van een kadegedicht. Het kadegedicht wordt ondersteund door Gemeente Rotterdam, programma Levendige Stad en WorldPortCleanUp draagt bij aan de aanbrenging.

WorldPortCleanUp: 
Samen Sterker door Schoon

Helaas neemt het zwerfafval in Rotterdam en in de Rotterdamse wateren elk jaar toe (13 miljoen kilo in 2021!). Gelukkig groeit ook het aantal Rotterdammers dat vrijwillig helpt met opruimen. WorldPortCleanUp organiseert de KleanUpKlup i.s.m. Univé, Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap en meerdere sponsors. Bewoners kunnen zich GRATIS aanmelden als lid bij de KleanUpKlup. Zij kunnen dan GRATIS gebruikmaken van de KleanUpKayak, KleanUpSup, KleanUpBoat. Ook kunnen zij aanvragen doen voor grijpers, handschoenen en meer materiaal om hun stad schoon te houden.


Het project Het Noorderdicht, in Rotterdam is door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt geïnitieerd en wordt uitgevoerd i.s.m. Taaltheaterspel, Polly Oskam Creative en Cult North. Het project wordt mogelijk gemaakt door CultuurConcreet en de subsidie Levendige Stad van de Gemeente Rotterdam.

wandeling Het Noorderdicht

De gedichten in de wandeling worden online gepubliceerd via facebook pagina Het Noorderdicht.

De wandeling loopt langs de gedichten bij de prachtige zaken en pareltjes van het Oude Noorden. Iedereen kan de wandeling zelfstandig maken met behulp van de Noorderdicht route in de Vers App die in december zal verschijnen. met de app kan je de voordrachten van de gedichten en enkele korte verhalen horen, als je bij de plaats van het kunstwerk staat.

Ook enkele bestaande straatpoëzie gedichten in de wijk worden binnenkort nog opgenomen in de route.