Dichters gezocht voor bruggedicht Alphense Brug

Wachten in Alphen is nooit meer hetzelfde!

Stichting de Zoek naar Schittering werkt samen met het cultuurplatform KHABBAZ van gemeente Alphen aan den Rijn aan het bewonersinitiatief van Silvana Spee: een bruggedicht aan de onderzijde van de Alphense brug. 

Vanaf 9 mei kunnen amateur- en professionele dichters een gedicht insturen en kans maken op plaatsing aan de onderzijde van de brug.

Download de Briefing hier: Briefing_bruggedicht Alphensebrug.

Schrijf jij een (brug)gedicht voor aan de Alphense Brug?

Iedereen die een relatie met Alphen en omgeving heeft, kan een gedicht insturen. Er wordt gezocht naar een eigentijds gedicht dat bij het wachten voor de brug ruimte laat tot nadenken of verwondering. Er is een thema om als inspiratie te dienen bij het schrijven en een aantal criteria waaraan het gedicht en de inzending moet voldoen. Die lees je op: www.khabbaz.nl/bruggedicht. Het gedicht mag bijvoorbeeld maximaal 15 tekstregels lang zijn en je mag per persoon één gedicht inzenden. In je e-mail zet je in één zin wat je hebt met Alphen aan den Rijn, je hoeft er niet te wonen of geboren te zijn.
Er is ook een vergoeding voor het geselecteerde gedicht.

Lees de briefing voordat je een gedicht instuurt! Inzenden kan vanaf 9 mei via het e-mailadres bruggedicht@khabbaz.nl. Een selectiecommissie buigt zich na de deadline op 5 juni over de inzendingen. 

Bewonersinitiatief
Silvana Spee benaderde in 2021 de gemeente, die enthousiast op haar bewonersinitiatief reageerde en dit oppakte. Silvana:

In het centrum van Alphen aan den Rijn zijn veel bruggen, die vooral in het vaarseizoen vele keren per uur open gaan en altijd als ik er aan kom. Dat zorgt voor ergernis bij het wachten. Op een gegeven moment heb je alles wel gezien: je telefoon, de winkels… In Rotterdam zag ik mooie bruggedichten en vond dat ook een goed idee. Dus ik dacht, dat ga ik even regelen. En nu een jaar later gaat het misschien wel echt gebeuren! Hoe mooi is dat?

Inspiratie en informatie bij lancering in bibliotheek
De inzendperiode wordt op 14 mei om 15.30 uur inspirerend gelanceerd in Bibliotheek Rijn en Venen door o.a. Stadsdichter Alphen aan den Rijn Lars Ferwerda en Provinciedichter Zuid Holland Yvette Neuschwanger. Aanmelden voor de lancering kan hier.

Bekendmaking geselecteerde gedicht

Eind augustus wordt het uitverkoren gedicht bekend gemaakt. In de selectiecommissie zitten behalve Silvana Spee onder meer de stadsdichter Lars Ferwerda van gemeente Alphen aan den Rijn namens Alpen Taal, dichter en bewoner Albert Dorrestein namens Het Blauwe Waas, dichter Myrte Leffring en provinciedichter Zuid-Holland Yvette Neuschwanger.

Alle informatie en de Briefing voor het schrijven en inzenden van het gedicht lees en download je via: www.khabbaz.nl/bruggedicht

Provincie Zuid Holland gaf toestemming de Alphense Brug, die van hen is, te gebruiken. De komende maanden moet nog wel de vergunningaanvragen worden voorbereid en de fondsenwerving gestart. Wanneer het bruggedicht wordt aangebracht is nog niet bekend! 

De realisatie van het bruggedicht wordt mogelijk gemaakt door stichting de Zoek naar Schittering in samenwerking met Gemeente Alphen aan den Rijn: Cultuurplatform KHABBAZ en Stadshart/Het Alphense Centrum, Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen Taal, gezelschap Het Blauwe Waas, GEEN POEHA en Doornbos Equipment BV.

De fondsenwerving loopt nog. Gemeente Alphen aan den Rijn en Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds verbonden zich al financieel aan het project.