Ricardo van Zwol, R75 Studio voor Kunstwerk

Vorige
Volgende
 

Ricardo van Zwol (1975) groeide op in IJsselmonde, Rotterdam en tekent en schildert al een groot deel van zijn leven. Op jonge leeftijd krijgt hij de kans om van zijn hobby zijn werk te maken. Hij richtte R75 Studio voor Kunstwerk op en beschilderde al veel verschillende panelen en muren in opdracht. Hij hanteert een kenmerkende eigen stijl, te herkennen aan de gedetailleerdheid gecombineerd met een ruwe afwerking. Het zijn vaak portretten, trompe l‘oeuils of vergezichten. Zijn liefde voor tattookunst komt in sommige van zijn werken naar voren, zoals bij een kunstwerk op de pijlers van de van Brienenoordbrug. In Lombardijen schilderde hij in de Homerusbuurt veel gevels met Griekse en Franse filosofen (lees ook dit) en citaten en recent een mooie mural (privé) in een schip in de Waalhaven. In 2019 ontwierp en schilderde hij de dichtregel van Joëlle Gomes (12 jaar) voor ons project Geluk op Zuid aan de Reyersdijk. 


Joz Knoop

Joz Knoop (1957) woont en werkt in IJsselmonde, Rotterdam. In 1990 ontwierp Joz een eigen dichtvorm, het jozzonet. Dat is een gedicht dat zich in de middelste regel spiegelt: de onderste regels zijn in omgekeerde volgorde dezelfde als de bovenste regels maar vormen zo een nieuwe betekenis. Deze dichtvorm gebruikt hij ook voor het tweede gevelgedicht in Hordijkerveld. 
Vanaf 2010 – 2013 was Joz wijkdichter van Beverwaard. Het wijkpark werd naar een jozzonet van zijn hand genoemd en heet nu “Cirkel van Gras”. Hij ontving diverse prijzen zoals de Rotterdam Award (1993) en de Dunya poëzieprijs (1997). In november 2013 kwam bij Uitgeverij De Muze te Leiden een overzichtsbundel uit van zijn werk van de laatste zestien jaar onder de titel “De driehoek is rond” met daarin gedichten en jozzonetten. In 2015 kwam de bundel “Mijn gezicht is een stad.” uit met gedichten en foto’s over Rotterdam (Jozoon producties).

Inmiddels werkt Joz samen met het duo Sommerhus dat jozzonetten van Joz in het Engels op muziek zet. Zij staan ook samen op podia en bij huiskamerconcerten. Een voorbeeld van het gedicht Mijn gedicht is een stad dat hij samen met Sommerhus voordroeg tijdens Sprekend PK in Delft zie je hieronder.


Workshop poëzie

voor jongeren van 12 – 18 jaar is er een poëzie workshop. Nabil Thkidousset en Jeffrey de Ruijter geven je alle tools om jouw eigen (gevel)gedicht te schrijven.
Datum en tijd: dinsdag 6 oktober, 16-18 uur
Lokatie: Huis van de Wijk / De Dijk van Pit010, Susannedijk 153
Aanmelden is hiervoor wel verplicht, via: workshop@gevelgedicht.nl
Vermeld: workshop 6/10 met je naam en telefoonnummer.


Nabil Thkidousset

Nabil Thkidousset (1992) is de Alchemist (@dealchemist_ op insta). Een echte verhalenverteller, schrijver en spoken word artist. Luister o.a. hier. Met zijn verhalen wil hij een stem geven aan degenen die niet gehoord worden. Hij neemt je mee in zijn verhalen en laat je voelen alsof ze altijd al een deel van je leven waren. Hij begeleidt momenteel de Schrijversclub 16+ in Bibliotheek IJsselmonde en richtte het online instaplatform @echtemannentakkiez op.

 


Jeffrey de Ruijter

Jeffrey de Ruijter (1995) is geboren en getogen in IJsselmonde, Rotterdam en is schrijver, dichter en woordkunstenaar. Hij schrijft vanuit de eigen ervaring waarbij hij de grote thema’s en kwetsbaarheid niet schuwt. Naast het schrijven voor zijn instagrampagina @jrwriting95, schrijft hij maandelijkse blogs voor de Facebookpagina van Islemunda, podium van IJsselmonde en hoopt hij met zijn werk mensen warm te maken om te gaan schrijven. Daarnaast is Jeffrey lid van het jongerenbestuur in IJsselmonde.


 

Jiske Foppe 

portret van Jiske Foppe van stichting de Zoek naar Schittering, bij Mathenesserbrug

Jiske Foppe (1972) organiseert vanuit de stichting de Zoek naar Schittering projecten om gedichten in de openbare ruimte te realiseren. Dit keer in combinatie met muurschilderingen.

 Ik deel mijn enthousiasme over poëzie in de openbare ruimte door het realiseren van gevelgedichten en projecten. Zo kunnen er veel meer mensen genieten van poëzie. Als je een poëtische tekst leest op straat kan dat wat in beweging brengen in je hoofd, en daarmee misschien zelfs in je leven. Het verfraait de buitenruimte en maakt een plek en de beleving ervan bijzonder. Het is fantastisch om te zien als anderen ervan genieten.


Stichting Creatieve Ondernemers IJsselmonde, Woningcorporatie Vestia en Gemeente Rotterdam (Kunst en Cultuur in de gebieden) verbonden zich reeds aan de eerste gevel en het benaderen van de bewoners.  De fondsenwerving voor de overige twee gevels loopt.