Het Alphense bruggedicht straalt in Alphens centrum

Spectaculaire uitvoering bruggedicht en timelapse
In twee nachten van de twee weekenden van 21 en 28 april 2023 brachten we in Alphen aan den Rijn een bruggedicht aan. Een spectaculair moment van uitvoering aan de Alphensebrug! Het schilderwerk van Atelier Mineur was afhankelijk van de weersomstandigheden; niet te nat, niet te koud en niet teveel wind – omdat zij vanaf een hoogwerker werkten die een afstand van ruim 14 meter over de Oude Rijn en een hoogte van bijna 17 meter overbrugde. Het leverde mooie beelden op. De indrukwekkende timelapse van de werkzaamheden brengt het nachtelijke werk aan de brug in beeld.  

Feestelijke opening ter inwijding 20 mei 14 uur
Er is een feestelijke inwijding van het bruggedicht gepland op zaterdagmiddag 20 mei om 14 uur. Dan wijdt wethouder kunst & cultuur Anouk Noordermeer samen met bewoners en partners het bruggedicht in. Zij reiken dan ook de dichtbundel uit met meer dan 100 gedichten van de inzenders die vorig jaar reageerden op een poëzie-oproep voor het bruggedicht op de Alphensebrug. 

Achtergrond en initiatiefnemer
Bewoner Silvana Spee kwam op het idee van een bruggedicht omdat ze dit fenomeen uit Rotterdam kende. Ze benaderde ons en in het vervolg bleek gemeente Alphen aan de Rijn positief te staan tegenover het initiatief. Voor de uitvoering sloegen wij met cultuurplatform KHABBAZ de handen in elkaar, organiseerden een poëzie oproep en Provincie Zuid Holland, die eigenaar is van de brug, gaf na een voorverkenning toestemming voor het bruggedicht. Lees hier veel meer over het project.

Dichter Kimm Mulder
Via de poëzie–oproep kwamen 136 gedichten binnen van bewoners, dichters en kunstenaars. De jury koos in een anonieme selectie het gedicht van Kimm Mulder uit de inzendingen. Kimm woonde 14 jaar in Alphen aan den Rijn en is er nog regelmatig te vinden. Zij bleek al actief als dichter, onder de naam Perkamentdichter. De jury vond dat het gedicht taalplezier toont, mooi binnenrijm bevat en ‘een lekkere beat’ heeft, dat tot de verbeelding spreekt, waarbij ze verwachtten “dat er lang van genoten kan worden, steeds opnieuw. De wachtende lezer kan erbij weg mijmeren en tegelijk echoën de regels na wanneer men zijn weg alweer heeft vervolgd.Meer over de jurybeoordeling hier. 

Ontwerper Bart Oppenheimer
Bart Oppenheimer, typografisch ontwerper van meer brug- en gevelgedichten in de publieke ruimte, gaf het bruggedicht vorm. Hij maakte de keuze voor een robuust lettertype vanwege de presentatie en de leesbaarheid van het gedicht, om zo tegen de sterk aanwezige groene kleur aan de onderzijde van de brug op te kunnen. De afwisseling van verschillende lettertypes geeft een extra accent aan de cadans van het gedicht.

Partners en financiers
De realisatie van het bruggedicht is gefinancierd door:
Gemeente Alphen aan den Rijn, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, het Alphense Stadshart, Prins Bernard Cultuurfonds Zuid Holland en Stichting Zabawas. Materieel en inzet is deels gesponsord door Versluys Verkeerstechniek BV en Doornbos Equipment BV.

We werkten vanaf 2021 aan het project, samen met Cultuurplatform KHABBAZ met de partners Gemeente Alphen aan den Rijn, Provincie Zuid Holland, Stadshart/Het Alphense Centrum, Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen Taal, gezelschap Het Blauwe Waas en GEEN POEHA.
Lees hier veel meer over het project.