Kila van der Starre lid van de Raad van Toezicht

Kila van der Starre Phd onderzoeker / literatuurwetenschapper (UU) op het onderwerp Poëzie buiten het boek.
Kila van der Starre. Foto Joost-Bataille.

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper, poëziecriticus en oprichter van Straatpoëzie.nl  gespecialiseerd op vlak van ‘poëzie buiten het boek’. Vanaf februari treedt Kila toe tot de Raad van Toezicht van stichting de Zoek naar Schittering. De stichting zet zich in voor poëzie en proza in de buitenruimte, door eigen projecten te initiëren en door samen te werken met andere initiatiefnemers, zoals o.a. bij de projecten De Gedenktuin of Het Noorderdicht.

Jiske Foppe, directeur-bestuurder van de stichting: ‘Wij zijn ontzettend blij en trots dat Kila zich, met haar expertise en aanstekelijk enthousiasme aan ons wil verbinden. Ze is een ware ambassadeur voor straatpoëzie en ik weet zeker dat we veel aan haar inbreng gaan hebben.’ 

Kila volgt Sylvia Hagers op, directeur van Kade 40 in Vlaardingen. Zij was vanaf 2018 lid van de Raad van Toezicht. Ze gaat nu deel uitmaken van het Comité van Aanbeveling. Andere RvT leden zijn Nelis Albers en Maarten van der Werf. 

lezing over straatpoëzie
Kila gaf recentelijk een online lezing (23 minuten) over straatpoëzie voor de serie Kennismakerij-revue van Bibliotheek Midden-Brabant met als case de Tilburgse straatpoëzie. De lezing geeft een goed inzicht in straatpoëzie. Kijk de lezing hier of meer van Kila op onze YouTube playlist met verdieping over straatpoëzie:

“Ik zet mijn kennis over straatpoëzie en mijn expertise op het gebied van non-boekpoëzie heel graag in voor Stichting de Zoek naar Schittering, omdat straatpoëzie zo’n belangrijk onderdeel is van onze openbare ruimte.” zegt Kila op de website.

proefschrift Poëzie buiten het boek
Deze week verdedigt Kila haar proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie,  aan de Universiteit Utrecht. Het gaat over poëzie in de openbare ruimte, op Instagram, op gebruiksvoorwerpen, op de radio, op het lichaam (poëzietatoeages) en in rouwadvertenties. De verdediging is a.s. donderdag  12 februari 2021 om 16.15 uur online te volgen via deze link .

In 2017 lanceerde Kila de crowdsourcingwebsite Straatpoezie.nl en publiceerde ze het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland. Met Sarah Posman en Jeroen Dera stelde ze in 2016 het boek Dichters van het nieuwe millennium samen. Samen met Babette Zijlstra publiceerde ze in 2018 het poëzie-doe-boek woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie. Ze geeft les in verschillende opleidingen aan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam.