Lancering VERSe raamgedichten poëzieroute Route Lagogo

VERS app ververst met dichters van festival Poëzie Lagogo

De verVERSing van wandeling Route Lagogo door het gebied Hillegersberg-Schiebroek, wordt zondagmiddag 22 augustus gelanceerd met pop up voordrachten en muziek. Poëzie van dichters die de zondag erna op het buurtfestival Poëzie Lagogo te zien zijn en waar je zelfs mee in een bootje kunt stappen, vind je vanaf dan met een gedicht in de gratis VERS app. De route loopt langs de singels, de parken en Bergse plassen en langs raamgedichten op de winkels, cafés, De Buurvrouw en Bibliotheek Schiebroek. De route loop je naar eigen invulling met je smartphone in de hand.

Er verschijnen deze week liefst vijf nieuwe raamgedichten van landelijk bekende en lokale dichters, in met name Schiebroek. De eerste editie van Route Lagogo concentreerde zich vooral in Hillegersberg.
Op Bibliotheek Schiebroek lezen we een gedicht van Abdelkader Benali, bij cultuurcentrum en theater De Buurvrouw een bijzondere bijdrage van Jan Rot, bij IJssalon KOEN in het hart van Schiebroek zien we ‘(Nooit) Genoeg’ van Wessel Klootwijk, Rob Hilz sluit zijn wijkdichterschap dit jaar af met een raamgedicht op Brasserie THUIS en op de etalage van Platform 104 aan de Weissenbruchlaan treffen we Daniel Dee’s gedicht ‘Ken je dat huis’.

Zondag 22 augustus vanaf 15:00 uur verrassen Edwin de Voigt en Jiske Foppe met accordeoniste Ilse Roskam (Balcony Players) en dichters enkele locaties met pop-up voordrachten en muziek. De voordracht van Jan Rot wordt eerder opgenomen, in een samenwerking met De Buurvrouw en de Video Agency, en is in de loop van de week te zien als onderdeel van de warming up voor de Route Lagogo naar Poëzie Lagogo, dat op 29 augustus plaatsvind. Festivaldirecteur Edwin de Voigt vertelt enthousiast: ‘Heel het gebied wordt beneveld met poëzie, want we hebben haar nodig, met een ontlading tijdens festival Poëzie Lagogo in een betoverende omgeving, ver van de actualiteit.’

De nieuwe route punten worden verder invulling gegeven door Joz Knoop, Ishmail Kamara, Miguel Santos, Esther Porcelijn, Marco Martens, Eelkje Christine Bosch, Kobus Carbon en Olivier van Nooten. Alle dichters zijn op 29 augustus te zien. Gratis festival kaartjes daarvoor kan je hier reserveren, plekken op de bootjes hier. Enkele punten in de app brengen ook oude bijzondere plekken in het gebied in herinnering, zoals de Vredesvorstkerk en voorheen boekhandel Coelers.

De Route Lagogo startte in de winter van 2020 midden in de lockdown, als hart onder de riem van de bewoners, horeca en ondernemers in het gebied. De Route wordt nur als jaarlijkse editie doorgezet, als zusje van het groeiende festival Poëzie Lagogo, dat dankzij strenge maatregelen en beperkte bezoekersaantallen ook dit jaar toch door kan gaan.
“Zo blijft de route in de VERS app verrassende combinaties maken tussen een plaats en poëzie van de festivaldichters. Het brengt je naar allerlei plekken die je nog niet kende in het gebied, door de punten in de app op te zoeken.” zegt route samensteller Jiske Foppe van stichting de Zoek naar Schittering. Daarmee komt het totaal aan gedichten op 51 en 15 raamgedichten in de Route Lagogo in Hillegersberg-Schiebroek.

VERS app

De Vers app brengt (straat- of festival)poëzie en routes tot leven door op de locatie van een publiek gedicht, de voordracht van het gedicht hoorbaar te maken. Je loopt naar een locatie en ter plaatse wordt het gedicht leesbaar en luisterbaar. Het gedicht wordt meestal door de dichter zelf voorgedragen vanuit de app, die vaak ook toegang tot meer achtergrondinformatie biedt, zoals de website van de dichter en  de tekst van het hele gedicht.

De Route Lagogo is een prachtige wandeling met poëzie voordrachten in de gratis VERS app op tal van plaatsen in Hillegersberg-Schiebroek in Rotterdam. Jaarlijks wordt de Route uitgebreid met poëzie en raamgedichten van dichters die je kan zien op het leukste, lokale, gratis toegankelijke poëziefestival Poëzie Lagogo aan de Bergse Voorplas. Je bepaalt zelf hoe lang en welke route je loopt. 

De VERS app met de Route Lagogo is gratis te downloaden in de App store en Google play. De Route Lagogo is een initiatief van en door Rotterdam Revoluties van Edwin de Voigt, GEEN POEHA en stichting de Zoek naar Schittering.
Volg de facebookpagina van Poëzie Lagogo hier of Insta of de van de Zoek naar Schittering of op Insta. Vanaf deze pagina’s wordt de route ook gepromoot.


Route Lagogo is mogelijk door Gebiedscomissie Hilligersberg-Schiebroek en CultuurConcreet, RotterdamRevoluties en GEEN POEHA.

Flyer editie 2021: