oproep schrijven bruggedicht succes!

Stadsdichter Lars Ferwerda lanceert oproep poëzieTot en met 5 juni jl. konden amateur- en professionele dichters een bruggedicht insturen. Zij hebben de kans dat het gedicht aan de onderkant van de Alphensebrug wordt aangebracht. De wedstrijd gaf een flinke poëtische impuls aan de stad en omliggende dorpen. Uiteindelijk zijn er ruim 130 gedichten ingestuurd.

De afgelopen weken werd op sociale media al veel onderling gedicht en gespeculeerd en velen zijn aan de slag gegaan met een gedicht. Inzenders moesten affiniteit met Alphen aan den Rijn hebben maar hoefden er niet geboren of getogen te zijn. Cultuurplatform KHABBAZ en stichting de Zoek naar Schittering, die deze oproep en de realisatie van het bruggedicht organiseren, zijn erg blij met de hoeveelheid inzendingen.

Selectieprocedure
De komende weken is het de taak aan de selectiecommissie om zich te buigen over de gedichten. Alle inzendingen worden anoniem beoordeeld. De commissie kijkt onder andere naar taalgebruik, onderwerpkeuze, poëtische kwaliteit, toegankelijkheid en of de criteria zijn gevolgd. Er kunnen dus nog inzendingen afvallen. In de commissie zitten onder anderen Stadsdichter Alpen aan den Rijn Lars Ferwerda namens Alphen Taal, de initiatiefnemer en bewoner Silvana Spee, bewoner en dichter Albert Dorrestein, dichter Myrte Leffring en Provinciedichter Zuid Holland Yvette Neuschwanger. Alle criteria kunnen hier nog nagelezen worden.

Bekendmaking uitverkoren gedicht
Voor de uitslag moet iedereen nog even geduld hebben, want het uitverkoren gedicht wordt op zaterdag 27 augustus bekend gemaakt tijdens het openingsfestival van het Cultureel Seizoen in Alphen aan den Rijn. Wanneer het bruggedicht exact gerealiseerd wordt is nog onbekend.

Bewonersinitiatief
Het initiatief voor een bruggedicht aan de Alphense brug komt van de Alphense inwoner Silvana Spee. Zij benaderde stichting de Zoek naar Schittering en de gemeente Alphen aan den Rijn, die enthousiast op haar idee reageerden. Stichting de Zoek naar Schittering en Cultuurplatform KHABBAZ organiseren het bruggedicht en de oproep.