Oproep: verhalen gezocht over Razzia van Rotterdam in Charlois.

Graaf in je geheugen, daal af in je kelder of klim je zolder op!

Oproep: ‘Verhaal van mijn vader’ zoekt documenten en verhalen van nabestaanden over de razzia van Rotterdam en de verzamelplaats Sluisjesdijk in Charlois.

Pieter van Zijl (1904-1973) schreef zijn verhaal uitvoerig op. Zijn achternicht vond de ruim 200 handgeschreven pagina’s recent terug op de zolder van haar overleden moeder, Riek: Pieter was haar oom. Hij schrijft: ‘Het is vandaag precies een week geleden, dat wij in Rotterdam onze martelgang begonnen.’

achtergrond
Het project ‘Verhaal van mijn vader’ gaat over de Razzia van Rotterdam en Schiedam van 10 en 11 november 1944, nu 80 jaar geleden. Daarbij werden 52.000 jongens en mannen (17-40 jr)  gedeporteerd en gedwongen tot dwangarbeid. De Duitse bezetter wilde zo het mogelijk verzet door weerbare mannen in de stad  voorkomen. De RET autobusgarage-in-aanbouw aan de Sluisjesdijk in Charlois werd door de Duitse bezetter als verzamelplaats ingezet voor duizenden jongens en mannen uit Charlois e.o., voordat zij werden weggevoerd naar Duitsland en Oost Nederland. Velen spraken zelden of nooit over hun tijd als dwangarbeider, nadat zij terugkeerden in Rotterdam. Terwijl het tot in de huidige generaties nabestaanden en voor de stad van grote invloed was en is. Daarover gaat Verhaal van mijn vader.

Jullie kunnen ons helpen; naar deze verhalen zijn wij op zoek.
Wij zijn op zoek naar familie, vrienden, kinderen of kleinkinderen van de mannen en jongens die via de verzamelplaats aan de Sluisjesdijk zijn weggevoerd naar Duitsland en Oost Nederland. Nabestaanden kennen soms fragmenten van verhalen, via de overlevering, of in nagelaten documenten zoals opgeschreven verhalen, dagboeken, brieven of kattebelletjes van hun destijds gedeporteerde dierbaren. Of doorvertelde verhalen over de tocht via de Sluisjesdijk.

We selecteren een aantal verhalen, foto’s of fragmenten om in beeld te brengen bij een expositie, tijdens het programma of als onderdeel van een lesaanbod voor scholen in Charlois.

Mail info@verhaalvanmijnvader.nl met je verhaal, foto’s of wat je hebt of weet. We nemen na 18 augustus contact met je op. Lees hier meer over het project.

Oproep vrijwilligers: laat het ons ook weten als jij je als vrijwilliger wil inzetten: nu al of in november! Bijvoorbeeld als gastheer/vrouw van de expositie, bij de opening of bij andere activiteiten. Als fotograaf bij een activiteit, of onderteunen bij het verzamelen van de verhalen (daar zijn we nu naar op zoek). Vrijwilligers van alle leeftijden zijn welkom!

Stichting de Zoek naar Schittering voert dit project uit op initiatief van Fenneke Hordijk.
Stichting Razzia Monument Rotterdam is hoofdpartner van het project Verhaal van mijn vader. We werken daarnaast samen met onze partners Woonstad, het Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, het Dokhuis, Verhalenhuis Belvédère, stichting Historisch Charlois en de RET, die het project mede mogelijk maken. Ook zijn we diverse nabestaanden van de gedeporteerden uit 1944 en anderen erg dankbaar voor hun verhalen, documenten en enthousiasme. 
 
Grote dank gaat uit naar de organisaties die het project mogelijk maken: Vfonds, stichting ter bevordering van Volkskracht, Gemeente Rotterdam, Job Durafonds, Elise Mathilde Fonds, Stichting Daniel van der Vorm, Erasmusstichting, DeltaPort Donatiefonds en CultuurConcreet.