Rotterdamse wandelingen Route Lagogo en Het Noorderdicht verzachten lockdown

met gratis wandelapp en poëzie-to-go

Er zijn vanaf eind december twee wandelingen met gedichten in Rotterdam in een gratis app, om de lockdown te verzachten.

Een wandeling door het Oude Noorden ‘Het Noorderdicht‘ vanaf 30 december, langs de prachtige winkels en cafés, met poëzie van bewoners en ‘Route Lagogo‘ vanaf 24 december, door Hillegersberg rondom de Bergse plassen en 10 raamgedichten op winkelruiten met poëzie van 22 dichters.  De wandelingen zijn zelfstandig en naar eigen invulling te maken met je smartphone in de hand. De VERS app wordt gratis aangeboden. Dowload de app via deze QR codes of direct via de app winkel.

Wandelen lijkt het enige dat nog mag in deze donkere tijden, en dat doen de Rotterdammers dan ook. Maar waarheen? Na een paar blokjes om en een stukje langs het water weten we het wel. ‘Met deze wandelapps brengen we daar verandering in’, aldus Edwin en Jiske van Het Noorderdicht en Route Lagogo. 

Bekende (lokale) dichters stuurden gedichten en spraken ze in, sommige verschijnen deze week als raamgedicht in Hillegersberg-Schiebroek, bij onder meer La Salute, koffie en ijssalon Talamore en vanaf januari ook bij boekhandel Maximus en kinder-en jeugdboekenwinkel & koffiecafé Ver Van Hier. Andere dichters zijn enkel op de app te beluisteren. ‘Je loopt met de VERS app in de hand naar een wilg of waterkant en op de app tref je dan een luistergedicht, bij de Prinsemolen of de Wilgenhof, maar ook bij de Appie op de stoep’, vertelt Jiske Foppe.

Route Lagogo is het winterproject van het jaarlijkse festival Poëzie Lagogo aan de Achterplas. Veel festival-dichters werkten mee aan de wandelapp tijdens de lockdown, zoals Ingmar Heytze, Elfie Tromp, Myrte Leffring, Jana Beranová, Mark Boninsegna en uit de buurt; Hester Knibbe, Rob Hilz en jeugdstadsdichter Vienne Haagoort.

De huidige thuiswerkers wandelen ook graag in de lunchpauze, voor hen is er tijdens de koffie to go ook poëzie to go gratis verkrijgbaar‘, vertelt Edwin de Voigt van Het Noorderdicht. ‘Deze wandeling per app in het Oude Noorden langs winkels en horeca (to go), is een hart onder riem voor al deze mooie zaken in lockdown, ze laten zien dat ze er nog zijn.’

De verzamelde gedichten van bewoners zijn op grote viltjes gezet door lokale ontwerpers, deze hangen dan achter de ramen van de Sparta-kapper, cafés Faas, Postiljon, Bel, Jacob Cats maar ook de kaasboer. ‘Pareltjes zijn het gedicht van de overleden dichter, journalist Jim Postma in café Centraal en verhaaltjes over ‘Het Wonder’ op de Noordmolenstraat en de Rotte die bijna weg was.’ Bewoners, kunstenaars en ondernemers werkten voor dit project samen.

De app VERS met de wandelingen van Route Lagogo en Het Noorderdicht zijn gratis te downloaden in de App store en Google play. Tip! (her)installeer de VERS app als je hem al hebt, vlak voordat je één van de routes gaat lopen, zodat je de meest actuele versie gebruikt! Er wordt doorlopend aan gewerkt.


Beide wandelingen zijn initiatieven van Rotterdam Revoluties, GEEN POEHA, stichting De Zoek naar Schittering, ondersteund door Gemeente Rotterdam en Gebiedscommissie Hillegersberg -Schiebroek (Route Lagogo).