eerste gevelgedicht voor Hordijkerveld bekend

Ria Rippen schreef het gevelgedicht voor de nu nog lege gevel aan de Emelissedijk. (foto Inge Drost)

In de wijk Hordijkerveld in IJsselmonde verfraaien we drie gevels met gevelgedichten in combinatie met muurschilderingen. Bewoners uit Hordijkerveld werden opgeroepen een eigen gedicht of een thema of hun favoriete gedicht in te sturen voor op een gevel in de wijk. Er waren 23 inzendingen van zelf geschreven gedichten door 14 bewoners van alle leeftijden. 
De deadline voor insturen van favoriete gedichten van anderen en tips voor thema’s is verschoven naar 1 december, omdat de beschildering pas in het voorjaar plaatsvindt. 

het geselecteerde bewonersgedicht

Het gedicht van Ria Rippen uit Hordijkerveld is uitgekozen om in het voorjaar van 2021 op de eerste gevel op de hoek Emelissedijk en Ruimersdijk te worden geschilderd, in combinatie met een muurschildering van Ricardo van Zwol.  Hij zat ook in de jury, samen met de IJsselmondse dichter Joz Knoop , Adriaan Staal (bewoner en bestuurslid van Stichting CO IJsselmonde die het project steunt) en Jiske Foppe van de stichting.
Jiske over de selectie: 
Het was geen eenvoudige keuze want er zijn mooie, ontroerende en rake gedichten ingestuurd. We hopen die in een kleine dichtbundel te kunnen verspreiden begin volgend jaar want die verdienen het zeker gelezen te worden.”

Het gedicht van Ria Rippen:

Hier wonen de denker,
de doener, de dichter, de drammer
en degene die ziet hoe
de pluisjes van de paardenbloem
zomaar meegaan met de wind.

Ria was heel verrast en gaf aan nieuwsgierig te zijn naar de andere inzendingen. Ze ontving ter felicitatie alvast een bloemetje namens de stichting. Ricardo van Zwol liet haar alvast de gevel zien waar het om gaat. Ria bleek al ervaring met schrijven te hebben en publiceerde zelfs een bundel “korte, gruwelijke verhalen”, zoals ze het omschrijft, genaamd ‘Mutaties’, via de Rotterdamse Kunststichting  in de Sonde Reeks in 1977. 

juryrapport

Over het geselecteerde gedicht van Ria Rippen schreef Jiske namens de jury:
Wij vonden dit gedicht, dat uit maar één zin bestaat, poëtisch en aansprekend, herkenbaar. Het benoemt verschillende typen bewoners in de wijk, met een verrassende wending na de opsomming ervan. Een mooie alliteratie, met al die d’s aan het begin van de woorden. Het is sfeervol en brengt je op een bijna rustgevende manier naar het eind van het gedicht. Je waait zelf een beetje mee. Het is beeldend geschreven, wat goed past bij de combinatie met een muurschildering.”

Uitvoering aan de gevels voorjaar 2021

Vanwege de weersomstandigheden is besloten alle drie de gevelgedichten pas in maart of april 2021 op de gevels te schilderen. Als eerste wordt Ria’s gedicht aangebracht, zodra het weer het toelaat.

Denk mee! Tips thema’s en favoriete gedichten van bewoners nog welkom tot 1 december

De deadline voor meedenken over de volgende 2 gevelgedichten is verlengd: bewoners uit Hordijkerveld kunnen nog tot 1 december onderwerpen aandragen. Op basis van één daarvan schrijft Joz Knoop een gedicht voor de 2e gevel. Ook spreuken of de favoriete gedichten van bewoners zijn welkom voor op de 3e gevel.

Denk dus mee! Inzenden kan aan: mijntip@gevelgedicht.nl
Meer info: www.hordijkerveld.gevelgedicht.nl 


Het project en de realisatie van de drie gevelgedichten en muurschilderingen komt tot stand dankzij de volgende financiers:

Woningcorporatie Vestia stelt de gevels ter beschikking en financiert de hoogwerker. Stichting Creatieve Ondernemers IJsselmonde en Gemeente Rotterdam (Kunst en Cultuur in de gebieden) verbonden zich aan de eerste gevel en een groot deel van de organisatie. 

De tweede gevel wordt gefinancierd door Elise Mathilde  fonds, stichting Daniel van der Vorm, de G.Ph.Verhagenstichting en het H.M.A.- Schadee fonds.

De derde gevel wordt gerealiseerd door steun van de Gebiedscommissie IJsselmonde en de stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot.